Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Saveti nutricionista

17.08.2017

Planiranje ishrane pre, tokom i posle trudnoće

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo/hrana-buducnosti-ili-bioterorizam.html http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html

Trudnoća je najbolji i najosetljiviji period života žene. Da bi se trudnoća iznela do kraja na najzdraviji mogući način, bez bilo kakvih komplikacija, treba da se planira. Sastavni deo plana pre i u toku začeća treba da je adekvatna ishrana.

Ishranom pre začeća žena treba da dođe do poželjne telesne mase kako ne bi imala problema u trudnoći i kako bi ojačala svoj imuni sistem, a time i ceo organizam za predstojeći period.

Značajna je adekvatna priprema obeda koja isključuje prženje u dubokom i plitkom ulju, pohovanje, roštiljanje, kada se stvara velika količina slobodnih radikala. Slobodni radikali oštećuju zdrave ćelije različitih tkiva. Ta mikrooštećenje se vremenom nakupljaju i ako ne unosimo antioksidanse iz voća i povrća dolazi do pada imuniteta i do pojave bolesti.

U plan trudnoće treba da se uključi i partner, koji treba da vodi računa o ishrani jer slobodni radikali mogu da oštete muške polne ćelije. Stoga, uz ženu i muškarac treba da unosi dovoljne količine antioksidanata – vitamina C, vitamina E, selena... Uravnotežena, izbalansirana ishrana osigurava adekvatan unos vitamina i minerala.

Ishrana u toku trudnoće treba da bude vođena pod nadzorom nutricioniste dijetetičara. Zabluda je da treba da se jede "za dvoje". Potrebe jesu povećane, ali ne u toj meri. Potrebe zavise od telesne mase, visine i aktivnosti trudnice, kao i od zdravstvenog statusa. Ginekolog koji vodi trudnoću treba da se postara za adekvatnu suplementaciju u skladu sa potrebama.

Nakon trudnoće bitna je laktacija i dojenje, a na dobru laktaciju utiče adekvatna i dovoljna ishrana. Omogućite svom odojčetu taj "luksuz", tu savršenu namirnicu – majčino mleko. Ono sadrži najbolji i najpoželjiniji balans svih aminokiselina, minerala, vitamina, masnih kiselina, imunoglobulina koji zajedno omogućavaju napredak vašeg deteta. Dojite svoje dete najmanje prvih šest meseci života. Dojenje prevenira gojaznost u kasnijem životu deteta, ali i alergije, pothranjenost, autoimune bolesti. Istraživanja pokazuju da su dobro socijalizovana i emotivno stabilnija upravo dojena deca koja su time ostvarila odličnu, emotivnu povezanost sa majkom i izgradila bazično samopouzdanje.

Mislite na svoje bližnje i sebe. Pravilna ishrana je tu da nam svima pomogne.

Foto: her101.com 
Marija Prčić FB STRANA 


ZA POSETIOCE PORTALA PPNS: DO SLEDEĆE OBJAVE, UKOLIKO VAM JE POTREBAN SAVET ZA ISHRANU - JAVITE SE, ISKORISTITE KONTAKT-FORMU PORTALA PPNS. POSLAĆEMO VAM ODGOVOR U ŠTO KRAĆEM ROKU.


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Dren Ekologija Saveti nutricionista farmaceuta veterinara Pusenje ili zdravlje putovanja

PPNS/DRENPRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar