Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement

 
 

Događaji

12.03.2018

Narodna biblioteka: Programi

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo/za-srbiju-bez-gmo-mars-protiv-monsanta-19-maj-2018.html http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.htmlMART

Četvrtak 1. mart, 19:00
Promocija knjige: Martine vatre - Danijela Vulićević
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

O "Martinim vatrama" govoriće recezent dr Tatjana Jovanović, pesme će kazivati Boško Protić i autorka, a muzički deo programa upotpuniće Iskra Milenković.

„Martine vatre su sedma knjiga Danijele Vulićević i njena druga knjiga poezije. Između Ognjišta i Beskrajne priče, u ovoj knjizi se smestilo - Sagorevanje, Tinjanje i Rasplamsavanje i donelo vatru od reči koje zbližavaju, pustoše, čiste život i iznova ga vaskrsavaju. Jer vatra je ono što nas na okupu drži. Ako nju ne razumemo rasparaće se svako MI, raspašće se jezik, ostaćemo zauvek gladni nas samih i priča će prestati da teče. Od tog užasa veći ne postoji.“

(Iz recenzije dr Tatjane Jovanović, prof. Prve kragujevačke gimnazije)

Utorak 6. mart
Promocija knjige: Prisvajanje Venecije - Tatjana Janković
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

O putopisnoj prozi Tatjane Janković, nastale tokom njenog literaturno-misionarskog obilaska Venecije, govoriće Mirko Demić, književnik i direktor Biblioteke.

Tatjana Janković piše kratku prozu, bavi se istraživanjem kulturne istorije i organizacijom programskih aktivnosti u Biblioteci. Urednik je časopisa "Koraci".

Subota 10. mart, 18 časova
Snežni samit stripadžija Srbije
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Gosti su:

 • Lazo Sredanović, autor najpopularnijeg stripa Jugoslavije "Dikan" i član upravnog odbora Udruženja stripskih umetnika Srbije
 • Zoran Stefanović, upravnik Centra za umetnost stripa
 • Branko Botić, kulturni aktivista, službeni fotograf USUSa
 • Marko Milenković, predstavnik knjižare Alan Ford
 • predstavnici izdavačke kuće Makondo

Nebojša Vesović, glavni urednik časopisa Kiša predstaviće deseti broj koji nosi naziv "Priče o Dilanu Dogu".

Uz veliku berzu stripa i objavu konkursa za strip KRAGUJEVAČKI POBEDNIK na manifestaciji će biti reči i o predstojećem događaju koji će organizovati Svet stripa: Međunarodnoj strip konferenciji "Kragujevac, godine osme" KragujevacComicCon 2018.

Škola devete umetnosti Svet stripa je ušla u četvrtu sezonu rada i na "Snežnom samitu stripadžija Srbije" biće dodeljene diplome za 17 polaznika koji su se isticali svojim radom u 2017. godini.

Ulaz je slobodan, a časopis Kiša će se prodavati po promotivnoj ceni od 400 dinara.

Snežni samit stripadžija Srbije je prvi put održan 18. februara 2012. godine u Domu omladine Kragujevac.

Utorak 13. mart, 19 časova

Projekcija dokumentarnog filma: Jego Blagodarije Baron Vrangel
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Režija: Boško Milosavljević
Naratori: Nebojša Glogovac i Srba Milin

Dokumentarni film govori o generalu Pjotru Nikolajeviču Vrangelu, ruskom carskom oficiru, veteranu Rusko-japanskog i prvog svetskog rata, komandantu Krimske evakuacije vojnika i civila u nekoliko zemalja Evrope. Neki od njih dospeli su u naše krajeve – i upravo tu počinje jedna od najzanimljivijih priča iz naše moderne istorije.

Petar Nikolajevič Vrangel je iz Prvog svetskog rata izašao kao nosilac Ordena Sv. Đorđa. Po obrazovanju je inženjer rudarstva, ali se ove profesije rano odrekao, i priklonio novom interesovanju koje mu je promenilo život. Bio je vojnik u svojoj biti. Posle Oktobarske revolucije, kao pristalica kralja Nikolaja II, od strane crvenoarmejaca prisiljen je na ostavku. Tokom zime 1918-1919. bio je na čelu kavkaske armije. Kasnije, kada je došlo do prekida engleske pomoći pokretu belogardejaca, Vrangel je reorganizovao svojih 25 hiljada vojnika. Međutim, napadi crvenoarmejaca su bili sve jači i učestaliji, zbog čega je on za samo tri dana organizovao evakuaciju 146 hiljada ljudi, među kojima je bilo 70 hilj. vojnika. U toj evakuaciji pomogla je Francuska sredozemna flota. Njeni brodovi vojnike belogardejce, kao i civilne protivnike Velike oktobarske revolucije, prevozili su u izbeglištvo - u Tursku, Grčku, Jugoslaviju, Rumuniju i Bugarsku. Tako je Vrangel stigao u Beograd (1921), a već 1927. preselio se u Brisel. Tamo je radio kao geo-inženjer, ali je skončao za nepunih godinu dana. Sumnja se da je otrovan od strane ruskih bezbednosnih službi.

Fotografija je sačinjena u Beogradu 1927. godine.

Sreda 14. mart, 18 časova
Okrugli sto: Život i stvaralaštvo Ljubice Marić
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Ljubica Marić (Kragujevac, 18. mart 1909. - Beograd, 17. septembar 2003) je bila prva srpska kompozitorka i akademik Srpske akademije nauka i umetnosti. Kompoziciju je učila kod Josipa Slavenskog i Miloja Milojevića. Bila je profesor Muzičke škole „Stanković”, docent i profesor Muzičke akademije u Beogradu, sekretar Udruženja kompozitora Srbije. Bavila se dirigovanjem na javnim studio koncertima radija u Beogradu. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabrana je 1963. a za redovnog 1981. godine u Odeljenju likovne i muzičke umetnosti. Njena pristupna beseda bila je „Monotemetičnost i monolitnost oblika fuge“ (1964). Dobitnica je više nagrada.

Ponedeljak 23. mart, 19 časova
Mali Pjer - izložba dečjih karikatura
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

ARHIVA PPNS

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANAJUTJUB 

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

ARHIVA

FEBRUAR 2018.

Petak 2. februar u 19 sati
ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA na autoputu E-80 i E-75 (2015-2016)
Učestvuju: Toni Čerškov, Aleksandar Aleksić, Borko Žiravac i Marko Grković
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Četvrtak 8. februara, 19:00
Promocija romana "Angelina" Zorana Petrovića
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

O knjizi govori urednik izdanja, Danilo Lučić i autor.

Roman "Angelina" poznatog kragujevačkog i srpskog književnika Zorana Petrovića bavi se nepoznatim hrabrim ženama koje su se u Velikom ratu rame uz rame sa muškarcima borile za slobodu. I ostale bezimene. Preplićući imaginarne susrete junakinja prohujalih i sadašnjeg doba, autor zapravo piše pohvalu požrtvovanosti i odvažnosti naših prabaka koje su neustrašivo stajale u centru pakla Prvog svetskog rata.

Utorak 13. februar, 19:00
Promocija časopisa za književnost, umetnost i kulturu "Koraci"
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Na promociji će biti predstavljena četiri broja koja su izašla tokom 2017. godine, o kojima će govoriti autori i članovi redakcije.

DANI KRAGUJEVAČKE KNJIGE 2018

 

JANUAR

Sreda 31. januar u 18:30
ČARAPOKRADICE - češki animirani film
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

DECEMBAR

Petak 1. decembar u 19 sati
DOSIJE VIHOR – Nikola Kartalović
Učestvuju: Latinka Perović, Mijat Lakićević, Dušan Veličković, Brane Kartalović i autor
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

"Bilo je u njihovoj nameri nečeg zloslutnijeg. Oni su hteli da pokažu kako je uzaludan svaki pojedinačni otpor. Postoji samo "čopor", čija pravila svi moraju poštovati. Niko ne može biti slobodan da živi, misli i dela van "čopora"." (iz poglavlja "Giljotina za liberale")

Ovaj rukopis predstavlja dragoceni prilog razumevanju prelomnog perioda privredno-političke istorije moderne Srbije, ali i model kako se može podneti i pobediti u borbi za osnovne ljudske i profesionalne vrednosti koje su izgleda večne i olakim promenama nepodložne. A to se može videti i doživeti kada se kroz zid vremena prođe vlastitom glavom. (iz pogovora, Zoran Petrović)

Četvrtak 7. decembar u 19 sati (ODLOŽENO!)
RAŠČARANI SVET – Jelena Lengold
Andrićeva nagrada za najbolju knjigu priča u 2016. godini
O knjizi će govoriti Gojko Božović, knjiž. kritičar i autorka
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Nova knjiga priča jedne od najznačajnijih savremenih srpskih književnica.

U knjizi Raščarani svet pratimo prepoznatljivi pripovedački stil i jezik Jelene Lengold, ali je autorka sklopila uzbudljivu knjigu priča sa temom koja je suštinski drugačija u odnosu na njene ranije knjige.

U ovoj knjizi sugestivnih i snažnih priča, koje se neosetno sklapaju u zaokruženu celinu, Jelena Lengold istražuje senovite strane čovekove prirode u susretu sa izazovima modernog doba i pripoveda granične situacije svakodnevnog iskustva.

Strasne i otkrivajuće priče o sredovečnom iskustvu života, o slutnji smrti i neizvesnosti, o svakodnevici u kojoj se javi i ljubav, kako je bilo u ranijim knjigama Jelene Lengold, ali se još češće javi ideja kraja i senka nesporazuma.

Utorak 12. decembar u 19 sati
SUNCE OVOG DANA – Vladimir Pištalo
Učestvuju Nenad Šaponja i autor
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

"Smeštajući Andrićevo delo usred ličnog književnog mita, Pištalo je svoju priču o pojačanoj sadašnjici ispisao kao pismo Andriću.

Putopis iz sveta Andrićevog književnog dela, kombinovan je sa izveštajem iz našeg sveta koji prati sunce ovog našeg dana. Nalazeći se usred „propagandne kiklopizacije današnjice“ autor podiže svoju tačku posmatranja i otvara nam analitičke i poetičke prozore, kako prema jednoj književnoj svesti i njenom istorijskom kontekstu, tako i prema projekciji te svesti u ovom vremenu." (Nenad Šaponja)

Četvrtak 14. decembar u 18 sati
VIJETNAM I DEVET ZMAJEVA – Radmila Gikić Petrović
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

"Vijetnam i devet zmajeva svojevrsni je nastavak prethodne, žanrovski polivalentne priče Koreja, post skriptum, ovenčane nagradom Ljubomir Nenadović za najbolje putopisno ostvarenje kod nas u 2015. godini.

Utiske pohranjene u beleškama i ovekovečene na fotografijama kao egzistencijalnim faktima, autorka prepliće s literarnom inspiracijom vezanom za Vijetnam. Tako su junaci ove neobične putopisne evokacije Muž i Sin, Bibliotekar, Prijateljica iz Diplomatije, vodiči, potom Orijana Falači, Margerit Diras, Grejem Grin, ali, neočekivano, i Anton Pavlovič Čehov i Marija Kiri! Pod ruku s njima, spisateljica nastoji da nas upozna s vijetnamskom prestonicom Sajgon (Hošimin), prošlošću ove zemlje, geografskim posebnostima, umetnošću, gastronomijom, običajima, praznicima, mentalitetom ljudi zemlje na koju je prva, često i jedina asocijacija - Vijetnamski rat. No, to nije puka deskripcija: sve je dato u nijansama, prelivima, dočarano kroz neponovljivo lično iskustvo formirano, često, na osnovu razmenjenog pogleda sa suprugom, intonacije glasa vodiča, asocijacija. Tako se stranice ove putopisne knjige - poput Reke devet zmajeva, Mekong, umnožene kroz razuđene krakove svoje delte i bezbrojne kanale - usložnjavaju uvođenjem pripovednog prosedea, navodeći čitaoce na mnoštvo značenja, veza.

Subota 16. decembar U 13 sati
DRUGI FESTIVAL DEČJE ILUSTRACIJE KREATIVNI GENIJALCI
(izložba i dodela nagrada)
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

NOVEMBAR 2017.

Sreda 1. novembar u 19 sati
OTVARANJE XVIII KRAJIŠKOG LIKOVNOG SALONA
Organizator: Udruženje Srba iz Hrvatske "Nikola Tesla" Kragujevac
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Četvrtak 2. novembar u 19 sati
SABRANA DELA – Aleksandar Ristović
SABRANA POEZIJA – Milan Milišić
O knjigama će govoriti Marjan Čakarević i Alen Bešić
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Petak 3. novembar u 14 sati
ŽIVA BIBLIOTEKA
Više o događaju možete pogledati na Živa biblioteka
Organizator: Omladina JAZAS-a Kragujevac i Kancelarija za mlade Kragujevac
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Ponedeljak 6. novembar u 19 sati
Predstavljanje Međunarodnog književnog festivala
PERO ŽIVODRAGA ŽIVKOVIĆA
Učestvuju: Emir Sokolović i CZNTK „Abrašević“
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Pesnik Živodrag Živković (1937-2002) rođen je u Ramaći kod Kragujevca. Kao profesor srpskog jezika između ostalog radio je i u Zenici gde se u poslednjih nekoliko godina održava Međunarodni festival "Pero Živodraga Živkovića" o čemu će govoriti jedan od organizatora Festivala, pesnik Emir Sokolović. O privatnoj strani života Živodraga Živkovića govoriće Života Marković, a Ilija Stepanović će govoriti stihove pesama.

Utorak 7. decembar u 19 sati
DANI ČEŠKE KULTURE 2017. (predavanje)
Panslavizam u shvatanju i odnosima Čeha i Srba (prof. dr Jože Sivaček, predsednik Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine);
Jozef Zdenjek Raušar i Češka imigracija u Srbiju (prof. Andrej Kubiček sa Filozofskog fakulteta u Beogradu)
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Petak 10. novembar u 19 sati
UBAVKA I MANDARIN
povodom obeležavanja 125 godina od rođenja Ive Andrića
(u organizaciji Zadužbine Ive Andrića)
dramatizacija – Biljana Đorđević Mironja
u ulozi Milice Babić – Stela Ćetković
u ulozi Ive Andrića – Nebojša Kundačina
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

„Ubavka i Mandarin“ je priča o postojanosti ljubavi i bračnoj sreći, nastala po ideji i dramatizaciji Biljane Đorđević Mironje kroz autentične izvore – Andrićev dnevnik i pisma Milici, dnevnike Milice Babić i odlomke iz Andrićevih dela.

Ponedeljak, 20. novembar u 19 sati
LAURA, MOLIM TE – monodrama Nikole Rakočevića i tribina "ČIME SE HRANIMO KROZ NEWS FEED?"
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Umetničko-kritički osvrt na ulogu društvenih mreža u našim životima otvoriće Nikola Rakočević - ponos Kragujevca u krugovima beogradskog glumišta - monodramom „Laura, molim te“. U nastavku nas očekuje tribina o društvenim mrežama kao prividu društvenog života, sa zanimljivim gostima otvorenim za razgovor sa vama. Broj mesta je ograničen. Besplatne karte se mogu preuzeti u Kancelariji za mlade.

Četvrtak, 23. novembar u 18 sati
JAZ – promocija romana Darka Tuševljakovića, dobitnika Evropske nagrade za književnost 2016.
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Petak, 24. novembar u 19 sati
DANI ČEŠKE KULTURE U KRAGUJEVCU 2017.
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Rudnik sa okolinom kroz objektiv Vitezslava Knejfla, vojnog komandanta Rudnika 1917. i 1918. godine (izložba dokumentarnih fotografija)

Utorak 28. novembar u 19 sati
DANI ČEŠKE KULTURE (treće predavanje)
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

 • Česi i Srbi kroz istoriju (prof. istorije i geografije Elizabeta Milović iz škole „Svetozar Marković“ u Kragujevcu)
 • Dušan Surma, češki pravoslavni sveštenik u Šumadiji (sveštenik Saša Antonijević iz Šumadijske eparhije Srpske pravoslavne crkve)

Četvrtak 30. novembar u 19 sati
RASTROJSTVA – Dejan Simonović
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Zbirka priča Rastrojstva Dejana Simonovića donosi ironično iskošen pogled na položaj pojedinca u našoj današnjoj stvarnosti, u čije mreže odnosa moći se hvata s manjim ili većim razumevanjem onoga što mu se događa, često s ljutnjom, a uvek bez moći da se izvuče, osamostali, da nadvlada. Zaglibljenost malog čoveka (u porodici, u sopstvenom krugu društva, u firmi, u suočenju s emanacijama korporativne i državne moći) Simonović sagledava na kritički pronicljiv, humoran, nezlobivo zločest način, utoliko delotvorniji što ne zatvara oči pred kukavičlukom, lenjošću i defetizmom koji čine breme odgovornosti pojedinca, zapravo utirući put njegovoj potlačenosti.

OKTOBAR 2017.

Ponedeljak 2. oktobar u 19 sati
JOVAN SIMOVIĆ - SKULPTURE I CRTEŽI 2009-2017.
(otvaranje izložbe)
Izložba će trajati do 10. oktobra
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Jovan Simović je priredio petanaest samostalnih izložbi, tri izložbe crteža i dvanaest skulptura, i učestvovao u preko sedamdest postavki grupnih izložbi. U našoj biblioteci je 1984. i 1999. godine izlagao skulpture. Obnovom Giganta i proslavom jubileja „145. godina Kovačnice” njegove skulpture postaju stalna postavka najstarije kovačnice na Balkanu. Skulptura „Renesansa Kovačnice” postaje zaštini znak njegove firme i obeležava ga kao umetnika, uvodeći ga na srpsku i internacionalnu scenu.

"Osnova života na planeti, embrion, je začetak svake moje skulpture od prvih radova, koje u ciklusu metala prestavljam sferom, gnezdom, lepotom rađanja", objašnjava skulptor Jovan Simović vizije svoga izražavanja i stvaranja.

Četvrtak 5. oktobar u 19 sati
AKO DUGO GLEDAŠ U PONOR - Enes Halilović
(promocija romana)
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Enes Halilović je pripovedač, pesnik, dramski pisac, novinar, ekonomista i pravnik. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su nagrade "Branko Miljković", "Đura Jakšić" i "Meša Selimović".

U romanu koji je objavio "Albatros", E. Halilović - čitalačkoj javnosti poznatiji kao pesnik - preispituje filozofiju kroz prizmu bolesti i greha. Takozvani obični ljudi nečujno prolaze pored velikih istorijskih događaja noseći neobične živote. Prožet komičnim epizodama, ovaj potresni roman predstavlja svedočanstvo margine. Uz život žene data je kao paralela pesnička osećajnost, antička tragika i mikrosimbolika.

Četvrtak, 12. oktobar u 19 sati 
DEČJE NOVINE – GIGANT JUGOSLOVENSKOG IZDAVAŠTVA koju potpisuje autorski tim iz Muzeja rudničko-takovskog kraja
(otvaranje izložbe)
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Izložba je posvećena jednom od najvećih jugoslovenskih izdavača listova, časopisa, knjiga i stripova za decu i odrasle, zastupljenog na svim kontinentima.

Kragujevačka publika će videti izdanja listova i časopisa za decu, sveske stripova, zabavne revije, albume sa samolepljivim sličicama, školski pribor i torbe, kalendare,bedževe i značke, koferčiće sa likom Sare Kej, naravno i knjige domaćih i stranih pisacakoje su nekada izdavane u ogromnim tiražima.

Izložbu će otvoriti Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Utorak 17. oktobar u 19 sati
PRVO LICE JEDNINE; Zapisi iz prošlog veka – Miodrag Stojilović
Učestvuju: Miloš Jevtić, Milan Milošević, Mirko Demić i autor
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića

Miodrag Stojilović, novinar i publicista, živi i radi u Kragujevcu. Novinarstvom je počeo da se bavi u kragujevačkim studentskim listovima "Mladi mašinac" i FAKK, a potom je bio glavni i odgovorni urednik i novinar kragujevačkog nedeljnika "Svetlost". Pisao je za "Politiku", NIN, "Borbu", "Nedeljnu borbu", "Rad", "Valjevac", sarađivao na Televiziji Beograd i Televiziji Kragujevac. Uređivao je i jedinstveni časopis za dečje umetničko stvaralaštvo "Dečje iskre" i bio član redakcije obnovljenog časopisa "Koraci". Autor je više monografija i publikacija o značajnim ličnostima i kragujevačkim kulturnim, obrazovnim i privrednim kolektivima. Jedan je od inicijatora i utemeljivača Međunarodnog salona antiratne karikature "Kragujevac".

Četvrtak 19. oktobar u 19 sati
PTIČJI SUD – Agnes Ravatn
Učestvuju prevodilac knjige Marko Vuković i knjiž. kritičar Vladimir B.Perić
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića

Ponedeljak 30. oktobar u 18 sati
SEOCE
promocija knjige
O knjizi će govoriti autor, ruski pisac, Vladimir Čugunov i Dragan Bunardžić
Organizator: IK"Duhovni lug"
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

SEPTEMBAR 2017.

Sreda 6. septembar u 19 sati
SRPSKI DOBROVOLJCI 1914-1918: ŽIVOTI, SEĆANJA
NEZAPAMĆENA BITKA – Milan Micić
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Knjige opisuju srpski dobrovoljački pokret u Rusiji tokom Prvog svetskog rata, borbu srpskih dobrovoljaca na frontu u Dobrudži 1916, njihovo izvlačenje iz Rusije i dolazak na Solunski front 1918. "Nezapamćena bitka" je naučna, istoriografska studija, dok je knjiga "Srpski dobrovoljci 1914- 1918, životi, sećanja" - dokumentarna proza o srpskim dobrovoljcima nastala na temelju kazivanja potomaka.Utorak 12. septembar u 12 sati
BIO JEDNOM JEDAN LAF: izložba o Dušku Radoviću
Učestvuju: Sara Ivković Marković i Violeta Đorđević
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Na izložbi zainteresovani će biti u prilici da vide kako je izgledalo detinjstvo Duška Radovića u Nišu i Subotici, dolazak u Beograd i početak rada u Pionirskim novinama, uređivanje programa za decu Radio Beograda i kultna drama Kapetan Džon Piplfoks.

Publika će videti i kako je izgledalo uređivanje programa na TV Beograd - serije "Na slovo na slovo" i "Laku noć deco", TV serija "Ženski razgovori", ali i rad na časopisu Poletarac kao i uređivanje na Studiju B.

Ovom izložbom se predstavlja sveukupan književni opus Duška Radovića (1922-1984) , i za decu i za odrasle, apostrofiraju se najznačajnije pesme i zbirke koje su bile prekretnica u stvaralaštvu za decu, navode se autopoetički izvodi iz njegovih intervjua i čuveni aforizmi.

Postavkom se, uz pomoć bogate porodične dokumentacije, kao i dokumentacije RTS-a i Pozorišta na Terazijama, oslikava i piščev intimni život - porodični krug, prijateljstva, strasna ljubav prema fudbalu...

Autori izložbe su Olga Krasić Marjanović, Violeta Đorđević i Sara Ivković Marković (Biblioteka grada Beograda) a realizovana je u okviru projekta "Bio jednom jedan laf" koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

Izložba traje do 27. septembra.

Četvrtak 14. septembar u 19 sati
PREZIMENA I NJIHOVO POREKLO NA SJENIČKO-PEŠTERSKOJ VISORAVNI - Salih Selimović
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Tragajući po arhivama, prelistavajući hiljade stranica knjiga i periodike, ali i i tabanajući po selima, od Kladnice, do Bara, Dolića, Buđeva, Korita i Karajukića Bunara, istraživač Salih Selimović (73), profesor iz Sjenice, sabrao je među korice knjige “Prezimena” podatke o oko 500 prezimena i njihovom porijeklu na Sjeničko-pešterskoj visoravni.

Utorak 19. septembar u 19 sati
DANI ČEŠKE KULTURE U KRAGUJEVCU 2017.
Aktuelna srpsko-češka kulturno-naučna istraživanja – prof. dr Ivana Kočevski
Emanuel Klar, pionir kragujevačke fotografije – Nenad Karamijalković
(predavanja)
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

U okviru serije programa „Dani češke kulture u Kragujevcu“ organizujemo predavanje „Aktuelna srpsko-češka kulturno-naučna istraživanja“. Predavanje će održati dr Ivana Kočevski, profesor na Katedri za češki jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Pionira kragujevačke fotografije, Emanuela Klara, predstaviće Nenad Karamijalković, etnolog i potpredsednik Udruženja srpsko-češkog prijateljstva„Česi Šumadije“.

Ponedeljak 25. septembar u 19 sati
Film MAESTRO – JURIJ RAKITIN
LHS STUDIO
(film i razgovor)
Galerija biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Dokumentarni film “Maestro” Boška Milosavljevića, je priča o ruskom reditelju Juriju Rakitinu koji je zbog boljševičke revolucije emigrirao u Srbiju i postao nezaobilazan deo njene pozorišne istorije. Njegovi učenici bili su neki od najznačajnijih reditelja i glumaca sa ovih prostora. Narator teksta u filmu “Maestro” je Miloš Biković, a Rakitinove citate izgovara Milan Caci Mihajlović.

Sreda 27. septembar u 19 sati
Klio i Prvi svetski rat
SRBI: VELIKE IDEJE, VELIKI RAT I VELIKE LAŽI

 • Srbi 1903-1914, Miloš Ković
 • Put u Sarajevo, Džon Rol
 • Smilje i sumpor, Dunja Dušanić, Danilo Šarenac
 • Uzroci Prvog svetskog rata, Anika Mombauer

Učestvuju: Miloš Ković, Predrag J. Marković, Danilo Šarenac i Zoran Hamović
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Četvrtak 28. septembar u 12 sati
POMIRITI SE SA SOBOM – Dragiša Milovanović
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

POMIRITI SE SA SOBOM, delo koje daje odgovore na pitanja: Ko sam? Gde sam? Kuda idem?

Plodan je spoj bogatog životnog iskustva,neumornog istraživanja raznorodnih tema iz domena ljudskog života i duboke težnje za saznanjem istine koja je skrivena ispod površine stvari.

U njoj ćete naći mnogo praktičnih saveta kako da shvatite i razrešite prividne protivrečnosti svakodnevnog života,kako da steknete dublje uvide u funkcionisanje svoje psihe,kako da steknete više mira i radosti u životu.

Sve je ovo protkano i potkrepljeno stvarnim pričama iz života autora i njegove porodice,prijatelja,poznanika, suseda, što ovom delu daje posebnu pripovedačku draž.

Literatura za one koji veruju u sebe,u snagu promene,u mogućnost boljeg i srećnijeg života. Ako želite da saznate mnogo više o duši i skrivenim prirodnim zakonima koji deluju u čoveku ovo je pravi izbor za vas. Fenomenalna knjiga koja je većini ljudi koji su je pročitali promenila život iz korena.

Dragiša Milovanović autor je knjiga „Put u uspešnu trgovinu“ „Odlazak u svet“ „Put u zdravu ishranu“, „Pomiriti se sa sobom“, „Biti ili ne biti vegetarijanac“, „Demokratske skice“, „Budućnost Srbije“, „Zdrava ishrana za početnike“.

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar