Dečje odeljenje, jul 2017.

Dečje odeljenje, jul 2017.

Raspust je i iščitavanje knjiga je opet zanimacija koja nailazi na blagonaklono odobravanje roditelja. Nije da zbunjeni roditelji nisu želeli da decu vide sa knjigom u ruci dok traje školska godina, želeli su, ali su, poučeni ličnim primerom, savetovali decu da na čitanje "navale" tokom dugih letnjih dana koji nekako "liče" na čitaonice - vreme se sporo razvlači, a svečanu tišinu remeti tek pokoji zvuk.

I, eto - deca su počela češće da navraćaju u Biblioteku - znatno nam se povećao broj poseta, učlanjenja... Naravno, najmlađi osnovci su veoma ozbiljni prema preporukama svojih učitelja za čitanje lektire, i to ako su imali tu sreću ili možda nesreću (ne znam, vi prosudite), da su im učitelji "stara garda" koja još drži do čitanja lektire. Ima mališana koji ne moraju da čitaju Andersenove bajke, Alisu u zemlji čuda, Bajku o labudu Desanke Maksimović... Ne moraju jer su im učitelji poštovaoci nekog novog školskog programa – može i ne mora, kako kome volja.

Nije da branimo izbor knjiga koje su u programu domaće lektire - decenijama unazad priča se da bi izbor trebalo preispitati i preurediti - da petaci ne čitaju Robinzona Krusoa i Toma Sojera, a osmaci samo Nikoletinu Bursaća - ali nije u redu ni ignorisati domaću lektiru. I da pročitaju nekoliko rečenica Marka Tvena, Defoa, Londona, Molnara bolje je nego da ni ne čuju za njih.

Naslovi koje vam preporučujemo bili su rado čitani tokom prethodnih meseci i mi vam samo prenosimo šta je bilo predmet interesovanje naših odanih čitalaca.

  • U potrazi za Aljaskom, Džon Grin
  • Vidimo se u Kapkejk kafeu, Dženi Kolgan 
  • Mladi samuraj - put mača, Kris Bredford
  • Džim dugme i divljih 13, Mihail Ende
  • Utočište za bajke, Brendon Mal
  • Čovek koji nije želeo da voli, Federiko Moća
  • Kobajagi nije ti ništa – odgovori na neka od najneprijatnijih pitanja na svetu, Piter Mejl
  • Princeza Olivera, Slobodan Stanišić

Namerno nismo predstavljali svaku od ovih knjiga ponaosob. Mislimo da ćemo ovako, samo naslovima, zagolicati vašu uobrazilju i da ćete poželeti da ove knjige obavezno pročitate.

Slavica Jagličić

NAJTRAŽENIJI NASLOVI I PREPORUKE PRETHODNIH MESECI


Narodna biblioteka - Dečje odeljenje, Milovana Glišića 44, 034/63-70-216
Radno vreme: radnim danima od 7:30 do 19:00, svaкe subote od 7:30 do 13:00.

NAPOMENA: Članstvom u centralnom objektu Biblioteke imate na raspolaganju i fondove u ograncima u gradskim naseljima AerodromPivaraStara kolonijaStanovo i Bresnica.

PRVI PRVI NA SKALI NBVK logotip


NARODNA BIBLIOTEKA I PORTAL PPNS

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html