Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Aleksandra Ninković Tašić

24.12.2017

Pupinova vera

Prvi Prvi na Skali
https://tijana.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo/hrana-buducnosti-ili-bioterorizam.html https://www.facebook.com/JazzFestKragujevac/ http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.htmlMihajlo Pupin čitav život trudio se da kroz svoje reči i dela, ukaže na snagu hrišćanstva, ali i na mesto gde se dodiruju fizička i duhovna realnost. Nauka i religija dve su strane, isticao je Pupin, istih vrata kroz koja čovek mora proći na svom putu ka božanskom.

Sigurnost i ljubav sa kojom je iskazivao svoju veru, ostavljali su snažan utisak na njegove savremenika. Vladika Nikolaj, Pupinov prijatelj, govoreći o velikom naučniku, govorio je o njegovoj nepomućenoj veri kao izvoru snage, nadahnuća i ljubavi. Na desetine radova o filozofiji religije, ogromna materijalna pomoć koju je pružao Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali pre svega delatan život, u kome se mogu jasno videti dva simbola – Sveti Sava, kao Pupinov duhovni vodič i majka Olimpijada, kao lučonoša kroz svet pravoslavlja, predstavljaju okvir bez koga danas ne možemo razumeti Pupinovu nauku, njegova dobročinstva, njegovo mecenstvo i nacionalni rad.

Štiteći srpsku kulturnu i duhovnu baštinu, naš velikan finansirao je najveće i najlepše Monografije srpskih manastira – Dečana, Ravanice, Manasije, Studenice i mnogih drugih. Obnavljao je crkve, finansirao izradu zvona i crkvene štamparije, pomagao monasima. Malo je poznato da je sa Vladikom Nikolajem, kao supervizorom, finansirao, ali i uredio izdanje Srpska pravoslavna crkva, koje je 1918. godine izašlo u Londonu, a koje su pisali Britanci, pokazujući da niko pred delima neprolazne lepote i duha ne može biti ravnodušan.

Na ovu veliku priču o veri Mihajla Pupina, njegovom hrišćanskom delatnom životu, možemo samo staviti zarez i povući se pred njegovim rečima. Sada izdvajamo ove, izgovorene pred najvećim naučnicima Amerike 1932. godine, u trenutku kada je dobijao Džon Fricovu medalju:

„U jednoj od slika ja vidim trijumfalno osvajanje svemira automobilskom i aeronautičkom naukom. Vidim čuda distribucije energije koje stostruko povećavaju komfor i kreativnu moć čoveka, i ja sam oduševljen električnim talasima koji klize preko žica, ili lutaju svemirom donoseći na svojim krilima govor i melodiju preko kontinenata i okeana u svaki kutak i ugao ove zemaljske kugle. Ovo su neka od čuda našeg doba kod kojih su pokretačke energije toplote i elektriciteta prikazale magiju svog božanskog porekla. One su načinile fizički deo ljudskog života čak veličanstvenijim od života bogova sa Olimpa. Ovo dostignuće doba energije velika je slava.

Ali duhovna strana ljudskog života, predstavljena u drugoj slici, daleko je od ove… U ovoj drugoj slici mi vidimo pustošenje na svakoj strani u buđenju najsmrtonosnijeg rata koga je svet ikada video. Svet se pojavljuje ovde kao da stoji na ivici ekonomskog kolapsa, i ipak silne armije i mornarice brzo uništavaju siromašne ostatke bogatstva nacija, dok milioni besposlenih gladuje. Najmrskije figure na ovoj groznoj slici su strah i mržnja, koje, kao dva ružna demona, nervozno čekaju sa svake strane graničnih linija među komšijskim nacijama.

Proterajte ove demone iz ljudskog srca i neće biti potrebe da silne armije i mornarice čuvaju našu bezbednost od neprijateljskih suseda. Neće biti neprijateljskih suseda i ratovi će postati samo umiruće sećanje na prethodno varvarsko doba. Ali božanske sluge naše civilizacije, pokretačka snaga toplote i elektriciteta, nisu ih proterale. Nauka priznaje da magija ove dve iskonske sile ne može bez pomoći pročistiti dušu čoveka i eliminisati otrove koji su iskvarili njen duhovni život. Nama je potrebna druga pokretačka sila, koja može prodreti dublje nego pokretačke sile čak beskonačno minuta elektrona, u dubine ljudskog srca. Ova potreba prepoznata je skoro pre 2000 godina kada je naš Spasitelj otkrio najveću pokretačku silu u duhovnom svetu i naložio nam da volimo Gospoda našeg Boga, i da volimo naše bližnje kao sebe.

Ovo je bila poruka nadolazećeg doba energije u duhovnom svetu. Ali ovo doba još nije stiglo. Čovečanstvo još nije došlo do najveće pokretačke sile u duhovnom svetu, a bez njenog prisustva pokretačke sile toplote i elektriciteta ne mogu dati svoj puni doprinos razvoju duhovnog života čoveka.

Ljubav prema večnoj istini i njihov rad da otkriju ovu istinu za dobrobit čovečanstva vodio je naučnike i inženjere do njihovih velikih uspeha. Ovi trijumfi ljubavi ubediće bezvoljni svet da će pobednički trijumf pokretačke sile ljubavi koju je Hrist otkrio biti najveći trijumf doba energije.“

  

MIHAJLO I. PUPIN - SA PAŠNJAKA DO NAUČENJAKA 
OBRAZOVNO-ISTRAŽIVAČKO DRUŠTVO MIHAJLO PUPIN SAJTFB STRANA 


PRVI PRVI NA SKALI Aleksandra Ninkovic Tasic

BIOGRAFIJA
ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar