Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Događaji

01.11.2016

Univerzitetska galerija: Primenjena muzika i Zoran Simjanović

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo/hrana-buducnosti-ili-bioterorizam.html http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html

Kompozitor i redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti Zoran Simjanović održaće predavanje "Primenjena muzika i Zoran Simjanović" u Univerzitetskoj galeriji u utorak 1. novembra od 18 časova.

Nakon predavanja biće upriličena i premijerna projekcija dokumentarnog filma "Jubileji" o Zoranu Simjanoviću.

Predavanje je u okviru ciklusa o filmskoj muzici koji organizuju organizuju Filološko-umetnički fakultet i Katedra za muziku u medijima. 

Zoran Simjanovic po Goranu Markoviću

Zoran Simjanović-Simke rođen je polovinom dvadesetog veka, taman na vreme da postane roker i jedan od onih koji će se baviti primenjenom muzikom, možda jedinim pravim muzičkim pravcem našeg vremena.

Kada smo odrastali, vreme umetničke muzike je već polako isticalo, a na scenu su stupali novi mediji, neverovatnom brzinom otkrivajući nove i nove načine izražavanja. Za takvo doba trebalo je imati dva talenta - jedan za shvatanje tehnologije, a drugi za filozofiju rokenrola. Samo oni koji su posedovali ove naoko potpuno različite sposobnosti, mogli su da se snalaze u vatrometu koji je prštao na medijskom nebu. Simke je bio jedan od njih.

To je tajna njegovog meteorskog uspona, koji se ogleda ne samo u broju, nego i u kvalitetu najraznovrsnijih kompozicija, u svim mogućim disciplinama u kojima se ogledao. Filmska, pozorišna, televizijska, animirana produkcija, sve je to bilo jedno te isto polje po kome se Simke suvereno kretao i otkrivao i nama samima, koji smo sa njim radili naše stvari, čime se zapravo bavimo. U jednom trenutku se sve pomešalo i stopilo. Izgubili smo račun o tome da li mi komponujemo, a on radi na dramaturškim problemima - toliko je primenjena muzika postala baš to što joj i ime kaže.

Kada bi mi neko postavio zadatak da u jednoj rečenici okarakterišem njegov rad, rekao bih možda sledeće: on je najveći umetnik primenjene muzike, jedino što to nikada neće priznati - ne zato što je lažno skroman, već zato što ne umetničari, nego stvara.

Na kraju krajeva, nije ni čudo što je roker Simke - postao profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, počasni građanin Valensije, jedan od trojice jugoslovenskih članova Evropske Akademije za film i televiziju, član Udruženja kompozitora Francuske, a ako vas baš interesuje, čitajte detalje ove čudne biografije.

BIOGRAFIJA 

Zoran Simjanović jedan je od najpoznatijih jugoslovenskih odnosno srpskih kompozitora druge polovine XX stoleća. Od 1961. godine osnivao je i svirao u nekoliko najpoznatijih rok sastava (Siluete, Elipse), sa kojima je osvajao domaće i međunarodne nagrade. U svom obimnom opusu bavi se svim muzičkim stilovima, najviše se oslanjajući na narodne motive i elektronsku i rok muziku.

Do 2015. napisao je muziku za preko šezdeset igranih filmova, preko pedeset TV filmova i serija, više desetina crtanih i kratkih filmova i više od pet stotina reklamnih spotova. Dobitnik je dve Zlatne Arene, najveće jugoslovenske kinematografske nagrade, za filmove Miris poljskog cveća 1978.. i Balkan Ekspres 1983. Sa Iv Montanom je 1983. dobio počasnu nagradu Valensije za muziku kojom je otvoren tradicionalni filmski festival u tom gradu.

Zoran Simjanović je od 1993. bio profesor Primenjene muzike na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a od 1999. do 2002. predavao je i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Godine 2016, u konkurenciji više od 1.400 ostvarenja, Zoran Simjanović bio je laureat nagrade za muziku u kratkometražnom filmu Mario je gledao more zaljubljenim očima, na festivalu Global short film u Njujorku. Od njenog osnivanja do 2014. bio je član Evropske Filmske Akademije sa sedištem u Berlinu. Član je SACEM-a, francuskog udruženja kompozitora kao i ASIFE, svetskog udruženja za animirani film. Nosilac je velikog broja domaćih i međunarodnih strukovnih i državnih priznanja.

Izvor: EuinfoUNIVERZITET U KRAGUJEVCU SAJTFB STRANA

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar