SKC: Program za period 15. 6. - 21. 6. 2015.

SKC: Program za period 15. 6. - 21. 6. 2015.


  • Ponedeljak 15. jun – Kutija šibica u 20:30

Francuski filmski karavan ‒ Ciklus: Zločini i misterije

  • Utorak 16. jun – Kontakt galerija u 20:00

Izložba Arhitektura sećanja, autorke Nine Todorović

  • Petak 19. jun – Kutija šibica u 19:00

Predstavljanje knjige "Venerini i ostali bregovi" Ane Marije Grbić

Ana Marija Grbić diplomirala je književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Godine 2011. imala je svoju prvu izložbu poetskog stripa "Ovde se nešto dogodilo", a 2012. objavila je prvu zbirku pesama "Da, ali nemoj se plašiti", u ediciji Prvenac. Jedan je od osnivača poetske grupe ARGH! Piše i crta, sa povremenim premeštanjima, u Beogradu.

  • Nedelja 21. jun

Svetski dan muzike

Zbog najavljenih loših vremenskih uslova, lokacije za održavanje Svetskog dana muzike su promenjene. 

Ulaz slobodan. 

  • 12:00 Radio šou – Multivalensa, Kontakt galerija SKC

"Multivalensa" je radio-emisija koja pruža eklektičan izbor nove muzike, kao i zaboravljene dragulje prošlosti. Ona je logika mogućeg u slobodnom prostoru i vremenu. Koristeći poznate radijske forme i dostupne tehnologije, eksperimentiše i sa novim, u želji da odgovori na pitanje šta bi FM radio mogao da predstavlja za nas danas. U emisiji su predstavljeni muzičari, njihovi životni stavovi, njihov rad i njihov saundtrek.

Emituje se uživo na Radiju Studio B nedeljom od 22 časa, a dostupna je i kao podkast. Urednici i voditelji: Vladimir Đorđević i Aleksandar Aćimović. Deo muzičkog programa uživo će prenositi Radio Kragujevac (94,7Mhz).

 

Northern Light [Multivalensa 036] by Multivalensa on Mixcloud

 
  • 18:00 Velika berza ploča - za gramofonima DJ Funky Junkie i DJ Safet Mešanović, Čaurnica - Knežev Arsenal

Karijera DJ Funky Junkie-a počinje davne 1985. godine, kada je vodio nedeljni radio šou na stanici Radio Niš, zajedno sa prijateljem DJ Mixmasterom. Godine 1989. počeo je da pušta muziku u tada popularnom klubu Symphony, a od tog trenutka do danas nastupa po raznim klubovima svuda po Srbiji, susednim zemljama i Evropi. Sa iskustvom od skoro 28 godina i ogromnom kolekcijom vinila, moglo bi se reći da je DJ Funky Junkie jedan od pionira savremene klupske scene u Srbiji.

I pored toga što najviše pušta progressive, tech house & electro, nikada nije zaboravio svoje korene. Kao veliki ljubitelj funk, jazz funk, soul, disko funk, nu wave i post punk zvuka, godinama je skupljao raznovrsnu muziku, koju i danas voli da pušta zajedno sa DJ Ceka The Boss kao deo dua The Funky Soul Brothers.
Do sada je nastupao sa mnogim poznatim didžejevima i bendovima kao što su Bob Sinclar, Hernan Cattaneo, The Brand New Heavies, Gilles Peterson, Paul Murphy i mnogi drugi. U leto 2010. izdao je prvi deo kompilacije "Idi, igraj!-Funk, soul, jazz funk & disco from ex-Yugoslavia 1969-1987 compiled by DJ Funkie", koja je naišla na sjajne reakcije mnogih poznatih didžejeva i producenata iz SAD, Japana i Evrope.

Safet Mešanoviћ, rođeni Novosađanin, za miksetom od 1997. godine, gde je proveo i posvetio svoj život plesnoj muzici i svoje prve godine rada. Godine 2005. prelazi u Arapske Emirate, tačnije Dubai, gde započinje svoju, može se reći, svetsku karijeru jer veoma brzo je primećen i već 2007. postaje rezident mnogih poznatih klubova u tom delu Srednjeg Istoka. Takva pozicija ga dovodi u situaciju da deli DJ pult sa svetskom klasom kao što su: Danny Tenaglia, Danny Rampling, Sasha, John Digweed, Roger Sanchez, Laurent Garnier, Sven Vath, DJ Pipi, Pete Tong, Louie Vega, Sister Bliss, Anja Schneider, Toshio Matsuura, Nic Fanciulli, Danny Howells, Richard Dorfmeister, Boy George, Groove Armada, Deep Dish, Mark Knight, Fedde La Grand, Martin Solveig, Todd Terry... Njegov set za Svetski Dan muzike biće disco&boogie obojen.

  • 21:00 Koncert i igranka - VIS Limunada, Čaurnica - Knežev Arsenal

Vokalno instrumentalni sastav Limunada čine:

  • Miodrag Ninić Miki - glavni vokal i akustična gitara
  • Duška Rajković - bas gitara
  • Stefan Pejatović - bubnjevi
  • Borko Milojković - klavijature
  • Vladimir Živković - električna gitara

VIS Limunada plovi kroz period kasnih pedesetih i ranih šezdesetih godina XX veka. Nastupima oživljava atmosferu evropskih festivala i rivijera, ovekovečenu filmovima poput La Dolce Vita, Bonjour Tistesse i Ljubav i moda. Uzbuđenje šlager, rane rock i beat muzike prožima melodramatičnost omladinskih igranki. Kombinovanjem žanrova i pevanjem na raznim jezicima svoje muzičko opredeljene naziva "Stari val".

Stari val, doba kada su svirali orkestri, a bendovi tek nastajali, muzičari i publika odevali su elegantne haljine i odela, a izvodile su se numere umesto pesama. Na evropskim i svetskim festivalima i rivijerama odjekivali su snažni ali nežni zvuci internacionalne zabavne muzike u nastajanju.

Ponesena snagom novih tehnoloških dostignuća: tehnikolor filmova, transkontinentalnih radio i televizijskih prenosa, supersoničnih letova i svemirskih programa, širom sveta stvarala se univerzalna kultura. Odlikovali su je zvuci koji su u sebi objedinjavali melanholičnu nežnost salonske muzike začinjene elegantnom dekadencijom boemskih zabava.

Taj momenat, krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina XX veka obeležio je čudesni spoj prefinjenosti i razuzdanosti, vrednosti i banalnosti i možda naivne, ali poštovanja vredne vere u bolje sutra. VIS Limunada, bez nostalgije ali sa žarom, prenosi tu energiju, koja ne gubi na vrednosti čak i u svetlu složenih protivurečnosti koje su usledile.

VIS Limunada nije pojava koja nas vraća u prošlost, već radije govori o onome što se događa danas. Kao što je moda pedesetih oživljavala kult mladosti, druženja i ljubavi, oni se opiru usamljeničkom stilu života u kapitalističkom svetu. U njihovoj muzici stihijski provejava atmosfera Buntovnika bez razloga pomešana sa ljubavnom čežnjom. Obrada Shakin’ all over, nazvana Gromovi u glavi, maestralno kombinuje surf gitaru sa tekstom koji opisuje ljubav kao talas koji se kovitla u oluji. U ovoj i sličnim pesmama VIS Limunada pokazuje da nije neki šalala bend koji peva o mesecu i letnjim avanturama, već ljubavne talase pretvara u eksplozovne oscilacije koje komešaju naša čula. U misiji spajanja mladalačkih igranki i kabarea sa koncertima ozbiljne muzike VIS Limunada poseže za velikim rokenrol hitovima koji su ispitivali snagu devojačkog vriska poput pesama ranih Bitlsa Devil in her heart, Craing waiting hoping Badija Holija i Kerol Nila Sedake. Temelj koji su pronašli u muzici pedesetih i šezdesetih obogatili su modernim ritmovima te se u njihovim pesmama mogu se naći elementi bita, rokabilija, surfa i mamba, a sve to prožeto je duhom festivala i uličnih svirki. Izvodeći poznate numere u novom aranžmanu, duhovitom prepevu i sa više energije, članovi Limunade postaju savremeni kraljevi džuboksa.

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html