Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Događaji

29.09.2016

Rima: Izložba Radovana Kragulja

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo/hrana-buducnosti-ili-bioterorizam.html http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html

Tokom oktobra u kragujevačkoj galeriji Rima publika će imati priliku da pogleda izložbu Radovana Kragulja, umetnika koji sa uspehom stvara i živi na relaciji Vels-Pariz. Izložba Kraguljevih slika, slika-objekata i skica, nastalih u poslednjih nekoliko godina, biće svečano otvorena u sredu 5. oktobar u 19 časova.

Kraguljevi radovi su prirodan nastavak njegovih ranijih likovnih istraživanja, u kojima su motivi preuzeti iz prirode i svakodnevice umetnikovog života, sada apstrahovani do krajnje svedenog likovnog znaka - geometrijskih i geometrizovanih oblika, kao i monohromatski tretiranih površina, u međusobnim dinamičnim odnosima. Od prikaza životinja, recimo krave ili zeca, koje su svirepo eksploatisane zarad tržišta i profita ali i mitskog bića obožavanog u prastarim kulturama, preko baratanja strukturama životinjskih šara, do geometrizovanja fleke i stvaranja jednog izdvojenog oblika koji postaje nosilac likovne ali i značenjske strukture - Kraguljevi radovi nastaju iz dugog i stalnog promišljanja likovne suštine i životnog smisla koji se krije iza posmatranih oblika, i na koje umetnik pokušava da te oblike svede. Ezopovskim jezikom, simbolima i uz pomoć evokacije prastarih mitova, kao što je priča o egipatskoj Hathor, Kragulj sada samo bojenim detaljima ili asocijativnim fragmentima nagoveštava da njegovo delo kritički govori o nekoj konkretnoj situaciji, o ugroženoj vrsti, o neprimerenom načinu korišćenja ili ubijanja životinja. Postepeno se udaljavajući od svake vrste reprezentacije, umetnik je dolazio do čistog apstraktnog jezika visoke estetike i istovremeno produbljenog značenja, sve dalje od konkretne interpretacije a sve bliže vizionarskom, utopijskom i transcendentalnom - piše dr. Irina Subotić u katalogu predstojeće kragujevačke izložbe.

Radovan Kragulj je rođen 1935. godine i odrastao na malom imanju blizu Prijedora u bivšoj Jugoslaviji, sada Bosni i Hercegovini. Studirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu od 1953. do 1960. godine. Od Britanskog saveta je dobio stipendiju za pohađanje Centralne škole za umetnost i veštine u Londonu 1962-63, a zatim je i predavao u školama u Engleskoj, Belgiji i Francuskoj. Početkom sedamdesetih prvi put je posetio Vels te je ubrzo nakon toga kupio malu kuću na jednom imanju u blizini Bilt Velsa. Od tada živi i radi na relaciji Vels - Pariz. Od sredine šezdesetih godina do danas samostalno je izlagao u značajnim evropskim galerijama i muzejima, ponajviše u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Belgiji. Njegova dela čuvaju se u zbirkama prestižnih muzejskih institucija poput Britanskog muzeja i Muzeja Viktorija i Albert u Londonu, Muzeja moderne umetnosti u Njujorku, Umetničke galerije grada Mančestera, Nacionalnog muzeja i galerije u Kardifu, Nacionalne biblioteke u Parizu, Briselu, Aberistvitu (Vels, UK), Kongresne biblioteke u Vašingtonu i Zbirka Roland Penrose u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Publika će izložbu moći da pogleda do 1. novembra. 

GALERIJA RIMA SAJTFB STRANA  
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar