Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Događaji

27.11.2016

Predavanje Aleksandre Kovač i tribina ’’O književnim idolima’’

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo/hrana-buducnosti-ili-bioterorizam.html http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html

Predavanje "Upotreba popularne muzike u mejnstrim filmu" i tribina "O književnim idolima" biće organizovani u Univerzitetskoj galeriji u utorak 29. novembra.

Predavanje počinje u 18 časova, a predavač je Aleksandra Kovač - kompozitor, tekstopisac, aranžer, producent i pevačica.

Početak tribine zakazan je za 20 časova, a učesnici su: Milo Lompar - istoričar književnosti, filozof, profesor i predsednik Zadužbine Miloša Crnjanskog i Aleksandar Gatalica - pisac, prevodilac sa antičkog grčkog jezika i muzički kritičar.

Moderator je Karlo Astrahan, predsednik Udruženja umetnika Srbije.

Tribina se realizuje u saradnji sa Udruženjem umetnika Srbije u okviru projekta Kulturni Šok

BIOGRAFIJE

Milo Lompar, rođen 19. aprila 1962. u Beogradu, je srpski istoričar književnosti, filozof, profesor i predsednik Zadužbine Miloša Crnjanskog.

Milo Lompar je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu (Grupa za jugoslovenske književnosti i Opštu književnost). Doktorirao je na istom fakultetu tezom o istorijskom, poetičkom i književnom nasleđu XVIII i XIX veka u poznim delima Miloša Crnjanskog pred komisijom koju su činili akademik Nikola Milošević, prof. dr. Jovan Deretić i prof. dr. Novica Petković. Na Filološkom fakultetu u Beogradu profesor je predmeta Srpska književnost XVIII i XIX veka i Kulturna istorija Srba. Bio je generalni direktor Politike a.d. 2005 – 2006.

Aleksandar Gatalica (Beograd, 1964) srpski je pisac, prevodilac sa antičkog grčkog jezika i muzički kritičar. U Beogradu je diplomirao 1989. opštu književnost i teoriju književnosti, sa starogrčkim jezikom.

Kao pisac pojavio se u srpskoj književnosti 1993. godine i do sada objavio jedanaest knjiga. Proza Aleksandra Gatalice prevedena je na deset evropskih jezika i objavljivana je u svim književnim časopisima u nekadašnjoj Jugoslaviji i Srbiji. Član je Srpskog književnog društva.

Aleksandra Kovač (rođena 30. septembra 1972. godine u Beogradu, Jugoslavija) je srpski kompozitor, tekstopisac, aranžer, producent i pevačica.

Muzikom je počela da se bavi kao petnaestogodišnjakinja, kada je sa svojom mlađom sestrom Kristinom osnovala sastav K2. Zajedno sa mlađom sestrom Kristinom, pevala prateće vokale Bebi Dol, predstavnici SFR Jugoslavije na Pesmi Evrovizije 1991. u Rimu. U periodu 1990.–1995. sestre Kovač su imale ugovor sa producentskom firmom Mismenadžment, i radile su sa poznatim britanskim producentima i kompozitorima. Po isteku ugovora vratile su se u Beograd i objavile prvi album pod nazivom "K2". Sledeće godine objavile su i drugi album "Malo soula". Grupa je prestala sa radom 1998. godine.

Svoj prvi samostalni album "Med i mleko" objavila je 2006. godine. Iste godine je dobila regionalnu evropsku muzičku nagradu EMA televizije MTV za "najbolje jadransko muzičko delo". Album "U mojoj sobi" je izašao 2009.

Komponovala je muziku za više pozorišnih predstava:"Kapetan Džon Piplfoks", "Goli kralj", "Aždaja i carev sin", "Dva carstva", za reklame i TV-emisije. Zajedno sa Goršekom radila je i muziku za TV-seriju "Lisice".

Na pozorišnom festivalu "Joakim Vujić" Kovač i Roman Goršek, nekadašnji član rok sastava "Plejboj", su dobili nagradu za najbolju muziku, za svoj rad na predstavi "Bura", reditelja Juga Radivojevića. 

UNIVERZITETSKA GALERIJA SAJT
UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA 
UNIVERZITET U KRAGUJEVCU SAJTFB STRANA 
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar