Oktobarske svečanosti 2015

Oktobarske svečanosti 2015

Manifestacije i umetnički programi, 7. 10. - 27. 11. 2015.

Sreda 7. oktobar, 20:00
OKTOH - koncert: Duvački kvintet Beogradske filharmonije
Prva kragujevačka gimnazija

Utorak 13. oktobar, 20:00
OKTOH - koncert: L’ARSenic, klavirski kvintet
Prva kragujevačka gimnazija

Petak 16. oktobar 
Izložba Nandora Glida (izložbu otvara dr Irina Subotić)
Svečana sala Spomen-muzeja 21. оktobar - otvaranje izložbe, 19:00
Predstavljanje monografije dr Irine Subotić o umetniku
Svečana sala Spomen-muzeja 21. oktobar, 19:30

Subota 17. oktobar, 20:00
OKTOH - koncert
Dejan Maksimović, tenor, prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu
Gleb Gorbunov, klavir
Prva kragujevačka gimnazija

Utorak 20. oktobar 
Izložba: Salon antiratne karikature
Muzej 21 oktobar - otvaranje izložbe 18:00
Književno veče "Bdenje" - promocija knjige Vidosava Stevanovića "Između neba i zemlje"
Svečana sala Spomen-muzeja 21. oktobar, 19:30
Koncert: Duo Dolcezza – Anita Ferlez Eraković, sopran i
Slobodanka Pajić, klavir
Svečana sala Spomen-muzeja 21. oktobar, 20:00

Sreda 21. oktobar, 11:00
VELIKI ŠKOLSKI ČAS
Spomenik streljanim đacima i profesorima u Šumaricama
Scenario: Vidosav Stevanović: "Između neba i zemlje"
Muzika: Zoran Hristić
Režija: Jano Čanji
Dramski umetnici: Marija Vasiljević, Nikola Rakočević, Đorđe Đoković, Dragan Stokić, David Pilipović, Miloš Krstović, Nikola Milojević i Miodrag Pejković

Petak 23. oktobar, 20:00
OKTOH - koncert: Gudački kvartet Beogradske filharmonije i Ognjen Popović, klarinet
Prva kragujevačka gimnazija

Subota 24. oktobar, 12:00
Univerzitetska trka sećanja - 5/3
Trka u kojoj učestvuju studenti i profesori Univerziteta u Kragujevcu počinje ispred Spomen-muzeja 21. oktobar, a završava se ispred Spomenika streljanim đacima i profesorima

Subota 24. oktobar, 20:00
OKTOH - koncert: Filip Tomić, violončelo
Prva kragujevačka gimnazija
 
Petak 27. novembar, 12:00
Književni susreti DOSTA SU SVETU JEDNE ŠUMARICE
Svečana sala Spomen-muzeja 21.oktobar

* * *

Manifestacije poput OKTOH-a, Salona antiratne karikature, Velikog školskog časa, Bdenja i ove godine biće deo Oktobarskih svečanosti kojima Kragujevac neguje sećanje na najtragičniji datum iz svoje novije istorije, ali i šalje snažnu antiratnu poruku.

Ovogodišnji program biće obogaćen književnim susretom "Dosta su svetu jedne Šumarice" i Univerzitetskom trkom sećanja 5,3 u kojoj učestvuju studenti i profesori Univerziteta u Kragujevcu - najavljeno je na konferenciji za novinare u Spomen parku. Kada je reč o centralnoj manifestaciji, Velikom školskom času, ove godine biće izveden scenski prikaz "Između neba i zemlje" po delu "Nišči" kragujevačkog pisca Vidosava Stevanovića.

Prvi put imamo jedno prozno delo na manifestaciji Veliki školski čas. Do sada su to bile uglavnom poeme, izuzev u dva slučaja kada su pisani dramski tekstovi za izvođenje na Velikom školskom času. S obzirom na to da mi svake godine objavljujemo i knjigu autora, potrudili smo se da u saradnji sa Vidosavom Stevanovićem prikupimo njegove nove i stare tekstove na ovu temu koje je on pisao povremeno, a jedan i specijalno za ovu priliku, tako da će knjiga pored scenarija imati i tri pripovetke koje će zajedno činiti celinu. Njena promocija biće održana u okviru manifestacije "Bdenje" - kaže Zoran Petrović, urednik izdanja Spomen parka "Kragujevački oktobar".

Režija ovogodišnjeg Velikog školskog časa poverena je reditelju Janu Čanji, muzički urednik je Zoranu Hristić, a glumačku ekipu čine Marija Vasiljević, Nikola Rakočević, Đorđe Đoković, Dragan Stokić, David Pilipovića, Miloš Krstović, Nikola Milojević i Miodrag Pejković.

Oktobarske svečanosti započinju OKTOH-om, 7. oktobra u sali Prve kragujevačke gimnazije. Novina je što se organizaciji OKTOH-a ove godine priključila Beogradska filharmonija. Prve festivalske večeri nastupiće Duvački kvintet Beogradske filharmonije.

- Kada je reč o OKTOH-u, specifičnost u odnosu na prethodnu godinu je pre svega što će od ukupno šest koncerata, četiri koncerta biti u organizaciji Beogradske filharmonije, što se uklapa u njihov koncept rada na decentralizaciji kako bi se njihova muzika čula po celoj Srbiji - kaže Slavoljub Jovanović, direktor Spomen parka. Svečanosti će biti upotpunjene i izložbom Nandora Glida u muzeju "21. oktobar", koja je planirana 16. oktobra, a tom prilikom biće predstavljena i monografija dr Irene Subotić "O umetniku".

- Mi smo kao grad izuzetno ponosni na naše angažovanje u Međunarodnoj asocijaciji gradova vesnika mira iz koje je proizašao, kao ideja i Salon antiratne karikature koji se već 34 organizuje u Kragujevcu, bijenalno. Na dosadašnjih 18 salona stiglo je na hiljade radova umetnika iz celog sveta, a izložbe karikatura gostovale u tridesetak gradova u Evropi, kao i u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku i Evropske komisije u Briselu. Na konkurs za ovogodišnji, 18. po redu, Salon antiratne karikature, koliko sam upoznat, stiglo je više od 800 karikatura koje je poslalo 280 autora iz 55 zemalja širom sveta.

Gran pri "Vesnik mira" i novčana nagrada, koju dodeljuje Međunarodna asocijacija gradova vesnika mira, pripala je karikaturisti iz Kine. Mi ćemo se truditi da i ove godine, kao i svih prethodnih, Oktobarske svečanosti organizujemo na dostojan način, dostojan i datuma, i sećanja, i tradicije ovih manifestacija, i snage umetničkih i antiratnih poruka koje šaljemo iz Kragujevca, rekao je Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredu.

oktoh

SPOMEN PARK SAJTFB PROFIL


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html