Noć muzeja 2016

Noć muzeja 2016

KULTUROM I SMEHOM PROTIV SUJEVERJA

Uz pomoć kulture, znanja i smeha, više od četrdeset gradova i mesta širom Srbije obeležiće trinaestu Noć muzeja, koja se ove godine održava 21. maja sve od 17 časova pa do jedan sat iza ponoći.

Trinaesti put za redom jedna majska subota držaće budnom celu Srbiju! Ovogodišnja Noć muzeja održava se 21. maja u skladu sa datumom koju je odredila evropska Noć muzeja sa sedištem u Parizu. Omiljeni gradski prostori oživeće tokom ove noći, upoznajući posetioce sa draguljima kulturne baštine, ali i sa zaboravljenim ljudima i neispričanim pričama koje će kroz Noć muzeja prerasti u najlepše uspomene.

Posetioce očekuje oko 250 različitih dešavanja širom Srbije, kroz koje će moći da se uvere da je 13 sasvim bezopasan broj, a 13. Noć muzeja najbolja do sada.

PROGRAM U KRAGUJEVCU

SPOMEN-PARK 

  • 18:00-20:30

Sećajte se mene moji

Za posetioce će biti organizovan autobusom večernji obilazak Memorijalnog parka pod nazivom ’’Sećajte se mene moji’’, uz stručno vođenje kustosa.

  • 20:30 

Izložba skulptura i crteža vajara Nikole Koke Jankovića

Otvaranje izložbe skulptura i crteža Nikole Koke Jankovića, jednog od naših najvećih vajara, autora mnogih antologijskih dela koja su obeležila našu modernu skulpturu.

Nikola Koka Janković rođen je 1926. godine u Kragujevcu. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu upisuje 1946. godine i kao izuzetan talenat odmah je počeo da pohađa drugu godinu u klasi profesora Lojze Dolinara do 1950. godine, a potom do kraja studija u klasi Sretena Stojanovića, kod koga je 1952. godine završio i postdiplomske studije. Od 1955. do penzionisanja 1991. godine radio je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u svim akademskim zvanjima, a kao redovni profesor na predmetima Vajanje i Crtanje. Bio je član grupe "Samostalni" sa kojom izlaže do 1954. godine, "Beogradske grupe" i od 1961. godine član Društva srpskih umetnika "Lada". Imao je više od 20 samostalnih izložbi u najznačajnijim muzejima i galerijama u zemlji i svetu. Redovan je član SANU. 

U muzeju "21. oktobar" Nikola Janković je ostavio izuzetno delo, svečani portal na gornjem nivou zgrade iz 1976. godine sa reljefom "Majke" koji se kao dve teške, bronzane trake pruža celom dužinom, a na njima se vertikalno niže tužna povorka žena koje oplakuju svoju ubijenu decu.

Izložba će biti otvorena 21. maja u 20 časova i 30 minuta u Muzeju "21. oktobar".

  • 21:00
Između neba i zemlje

Pozorišna predstava po tekstu Vidosava Stevanovića sa manifestacije "Veliki školski čas" izvedena 21. oktobra 2015. godine.

ISTORIJSKI ARHIV ŠUMADIJE 

Ubistvo Kralja Aleksandra I Karađorđevića

Izložbom "Ubistvo Kralja Aleksandra I Karađorđevića" u Marseju 1934. godine Istorijski arhiv Šumadije Kragujevac prezentuje široj javnosti vrednu arhivsku građu iz zbirki Istorijskog arhiva Šumadije i Arhiva Jugoslavije (Zbirka Vojislava Jovanovića Maramboa i fonda Dvor Kraljevine Jugoslavije), kao i fotografije iz albuma: Hors-serie la tragedie du 9 octobre, L’illustration, octobre 1934. i Pestry tyden, Praha, Prosinci 1934.

Istorijski arhiv Šumadije premijerno prezentuje izložbu kojom pokušava da rasvetli jedan od važnijih događaja u istoriji naše zemlje tokom XX veka.

DOM OMLADINE

  • 17:00-23:00

Živa biblioteka ljudskih prava

Žive biblioteke” u kojima "judi – knjige" usmeno pripovedaju svoje priče i sudbine, prvi put su se pojavile na muzičkom festivalu "Roskil" u Danskoj 2000. godine i odmah postale jedan od najboljih načina promocije osnovnih ljudskih prava. Kragujevčani će u Domu omladine, u okviru ovogodišnje “Noći muzeja” imati prilike da uživo "čitaju" o pravima Roma, ratnih veterana, izbeglih lica, pravu na rad i slobodu izražavanja. 

Vizuelna scenografija "žive biblioteke" kragujevačkih ljudskih prava biće jedinstvena izložba fotografija iz privatne kolekcije porodice Đorđević, na kojoj su arhivirana sećanja na segmente građanskog života kragujevačkih Roma šezdesetih godina prošlog veka, od proslave Đurđevdana, preko običaja na sahrani, do pojedinačnih fotografija na kojima se vidi način odevanja i života.

  • 23:00-01:00

Veče strašnih priča i izložba fotografija "Mistične lokacije Kragujevca" kao inspiracija proze Aleksandra Stamenkovića

Aleksandar Stamenković, kragujevački književnik srednje generacije, u svojim novim delima ("Ujka Vasina slava", Pressing, Mladenovac, 2015) na maestralan način kroz novele pripoveda mračne urbane storije našeg grada u kojima se pojavljuju uklete kuće u Erdogliji, sukube na Hipodromu, black-methal demoni u Koloniji, vampiruše u Ilićevu, satanisti kod Velikog parka... 

U "Noći muzeja", članovi Dramskog studija Doma omladine će čitati odlomke iz njegovih "strašnih priča", dok će sam autor, simbolično - tačno u ponoć, posetiocima ekskluzivno predstaviti delove iz novog rukopisa "Par godina za nas". Vizuelna prezentacija "večeri šumadijskog urbanog horora" biće predstavljena kroz izložbu fotografija sa mističnim lokacijama grada Kragujevca koje su inspirisale Aleksandra Stamenkovića za pisanje priča.

Organizatori: NVO "MillenniuM" i Doma omladine.

GALERIJA ART

Likovna kolonija Buljarica XV-XVI saziv

Već tradicionalo, u poslednje četiri godine za Noć muzeja u galeriji Art je izložba radove nastalih tokom prethodne godine na likovnoj koloniji Buljarica (Crna Gora). 

Ove godine biće predstavljeni radovi učesnika kolonije iz maja (XV saziv) i septembra (XVI saziv): Aleksandar Cvetković, Naod Zorić, Bojan Otašević, Mišo Vemić, Vasilije Dolovački, Zoran Krulj, Viktor Aranđelović, Miloš Sarić, Golub Mijaljević, Milica Kojčić, Silva Vujović, Maja Đokić.

PRVA KRAGUJEVAČKA GIMNAZIJA

Gimnazija noću ne spava

Ovogodišnji dogašaji su: Postavka crteža grafita na platnu, koncert baleta i klasične muzike, izložba slika Olje Ivanjicki, izložba starih dnevnika učenika Prve kragujevačke gimazije, predstava na otvorenom Dramske sekcije škole.

UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA

100 godina Dadaizma: 1916.-2016.

Izložba posvećena stogodišnjici umetničkog pokreta Dadaizam je interaktivnog karaktera i obuhvata nekoliko segmenata koji uključuju izložbu plakata, knjiga iz fonda Biblioteke, fotografija iz tog perioda, kao i video prezentaciju, književno veče i kreativnu radionicu u kojoj će zainteresovani posetioci moći da kreiraju poster u dadaističkom umetničkom ključu. 

U toku književne večeri akcenat će biti na povezivanju Dadaizma kao pokreta u odnosu na Univerzitet i muzej, sa naznakama na uticaj koji je izvršio na srpsku kulturu. 

Predavanje pod "Dada: sumrak, muzej, univerzitet" održaće dr Vladimir Perić sa Filološko-umetničkog fakulteta u Kragijevcu.

POLITEHNIČKA ŠKOLA

Paint It Black

Izložba radova Gorana Rakića.

Rođen je u Kragujevcu 22. februara 1956. godine. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Sarajevu 1986. godine, u klasi profesora Milivoja Unkovića, odsek slikarstvo. Postdiplomske studije je završio u Beogradu, na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi profesora Živojina Turinskog 1991. godine. Član je ULUS-a od 1987. godine. Izlagao je na preko stotinu samostalnih i zajedničkih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je zaposlen na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici - Zvečan, kao redovni profesor na predmetu slikanje po smerovima. Redovni je profesor na predmetu slikanje i crtanje na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Živi u Kragujevcu.

FCA SRBIJA

  • 17:00-01:00

Stalna postavka muzeja FCA Srbija

Muzej kompanije FCA Srbija predstavlja sledeće teme: Kragujevac; Industrija u Kragujevcu; Rekonstrukcija fabrike; Logistika; Kvalitet; Preseraj; Karoserija; Lakirnica; Montaža, Proizvod; Park dobavljača; Remedijacija; Biodiverzitet; Ergonomija.

Prijava za ulazak u muzej u krugu fabrike je obavezna i vršiće se samo preko Facebook i LinkedIn naloga kompanije do 19. maja u ponoć. Potrebno je poslati prijavu sa sledećim podacima: ime, prezime i broj lične karte putem upita u inboks.

Iskoristite posebnu priliku i pogledajte futurističku postavku koja govori o prošlosti grada Kragujevca, razvoju industrije, rekonstrukciji fabrike, proizvodnji, kao i uticaju fabrike na zajednicu.

Muzej se po prvi put otvara za ovakav vid poseta.

UMMUS 

  • 17:00-01:000 

Gružansko proleće

Kulturna manifestacija-projekat koji treba da preraste u tradicionalno okupljanje dece ovog kraja koja bi svake godine svojom aktivnošću dala veliki doprinos kulturnom život ovog dela Šumadije. Likovne sekcije osnovnih škola iz Gruže, Knića i Toponice uzele su učešće u ovom projektu pod organizacijom Muzičke škole "Miloje Milojević" u Kragujevcu. Kroz literarnu, likovnu i muzičku umetnost manifestacija je okupila preko stotinu dece iz ove opštine. Likovni deo ovog projekta predvodili su mr Dejan Petrović, master dizajner Anđelka Čakarević i master slikarstva Tijana Gogić, doktorant na interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Satnica: 

  • 17:00 otvaranje prostorije UMMUS-a
  • 18:00 premijerno otvaranje izložbe petominutnim govorom
  • 18:15-01:00 interakcija sa posetiocima i razgledanje izložbe uz dodatni sadržaj - muzički program
  • 18:15 nastup učenika muzičke škole "Miloje Milojević"
  • 20:00 projekcija koncerata
  • 21:00 džez svirka
  • 01:00 zatvaranje

Noć muzeja, koja se održava pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u pet beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. U evropskoj Noći muzeja prošle godine učestvovalo je više od 1.900 muzeja u 45 država.

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR

  • 18:00-24:00

Izložba "Obale i reke. Plakati iz Rusije" - sekcija plakatista Društva moskovskih umetnika

Izložba "Obale i reke. Plakati iz Rusije" Sekcije plakatista Društva moskovskih umetnika biće otvorena u utorak 17. maja u 20 čaova u oba galerijska prostora SKC.

Izložba se bavi relacijama ljudskih vrednosti i kratkoročnih političkih ciljeva, kroz metaforu obala koje se polako menjaju i toka reka koji se brzo obnavlja. Sa jedne strane izloženi su plakati koje su napravili svedoci i učesnici istorijskih događaja, a sa druge oni koji su nastali u znak sećanja na te događaje. Na taj način se naglašava veza između generacija ruskih umetnika i tumače i procenjuju istorijski procesi. Izložba se sastoji od osam logički povezanih delova: Početak, Ništa nije zaboravljeno, Miru-Mir, Vlast i narod, Prvi u kosmosu, Izazovi, Sačuvajmo, Razmišljanja.

Kustosi izložbe su: S. Bulkin, K. Zajnjetdinov, E. Mihejeva, I. Milunović, a projekat je realizovan u saradnji Sekcije plakatista Društva moskovskih umetnika, Partnerstva plakatisov, Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Kraljevo, Narodnog muzeja Kraljevo i Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Kraljevgrad”.

FAKULTET MEDICINSKIH NAUKA

  • 20:00 

Povodom Noći muzeja i 40 godina Univerziteta u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka u subotu 21. maja otvoriće izložbu slika i skulptura "Svetlost zdravoumlja" grupe od 24 umetnika okupljenih oko Kulturno-turističkog centra "Stefan Nemanja" iz Lapova.

Svečano otvaranje izložbe zakazano je za 20 časova u galeriji Fakulteta medicinskih nauka.

Spisak umetnika:

1. Života Denić, Lapovo
2. Jovica Nikolić, Lapovo
3. Ana Pantić, Brzan
4. Radomir Petković, Lapovo
5. Rade Pavlović, Brzan
6. Miroslav Pavlović, Lapovo
7. Radomir Petrović, Lapovo
8. Nebojša Bugarčić, Lapovo
9. Danijel Stanojlović, Lapovo
10. Tanja Krstić, Ćuprija
11. Dragica Đorđević, Lapovo
12. Zoran Milošević, Lapovo
13. Zoran Stojanović, Batočina
14. Đorđe Marinković, Pirot
15. Vinko Dimitrijević, Babušnica
16. Milovanka Antić, Pirot
17. Valentina Nikolić Radivojev, Babušnica
18. Dragan Kojanić, Lapovo
19. Dejan Živanović, Jagodina
20. Željko Stojičević, Kostolac
21. Žika Ilić Lozovički, Kostolac
22. Gordana Marković, Jagodina
23. Verica Rakita, Kragujevac
24. Mirko Rusić, Kragujevac

NARODNI MUZEJ

Objekti Narodnog muzeja biće otvoreni od 17 do 01 časova, posetioci mogu pogledati sledeće sadržaje:

GALERIJA NARODNOG MUZEJA

  • STALNA POSTAVKA: DVADESETI VEK
  • slikarstvo i skulptura iz zbirke Narodnog muzeja
  • Jelena Šalinić Terzić, „Dom za nezbrinute lutke“, izložba slika i crteža (6.-25. maj 2016.)-prizemlje

AMIDŽIN KONAK

  • Nataša Nikolić, viši kustos etnolog: Izložba „KUVARICE“ iz Zbirke tekstilnog pokućstva Odeljenja za etnologiju Narodnog muzeja Kragujevac - do 21. juna

KONAK KNEZA MIHAILA

  • Prizemlje: Knez Mihailo ponovo u Kragujevcu - pisma i službeni akti kneza Mihaila Obrenovića iz Arhivske zbirke Joce Vujića u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković", otvaranje 21. maja u 19 časova - do 10. juna, 
  • Sprat „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ (6.5.-2.6.2016.)

MALI LIKOVNI SALON

  • Peđa Rakićević, izložba slika - do 8. juna


STARA SKUPŠTINA: ”NARODNE SKUPŠTINE U KRAGUJEVCU U IX VEKU”

  • Stalna izložbena postavka, postavljena u Staroj srpskoj skupštini iz 1859. godine. 

KUĆA PROTE MILOJA BARJAKTAROVIĆA
Ulica Svetozara Markovića 21

  • Stalna izložbena postavka: GRADSKI ŽIVOT U KRAGUJEVCU U DRUGOJ POLOVINI 19. VEKA
  • Violeta Cvetanoski, Narodni muzej Kraljevo "Priča o hlebu" - 13. jula

VIDEO: NOĆ MUZEJA 2015



NOĆ MUZEJA KRAGUJEVAC SAJTFB STRANA
NOĆ MUZEJA SAJT, FB STRANA, TVITER, JUTJUB 


Tribina mali baner 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html