Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Događaji

06.11.2016

Narodni muzej: Izložba ’’Jastuci’’

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo/hrana-buducnosti-ili-bioterorizam.html http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html

Izložba "Jastuci" iz zbirke Odeljenja za etnologiju Narodnog muzeja Kragujevac, autora Svetlane Radojković, višeg kustosa etnologa, biće otvorena u Galeriji Narodnog muzeja u sredu 9. novembra u 19 časova.

Izložbu će otvoriti Gordana Pajić, muzejski savetnik etnolog Narodnog muzeja u Valjevu.

Vremenski period obuhvaćen izložbom i pratećim katalogom je od kraja 19. veka do ’70-ih godina prošlog veka. Na izložbi je predstavljen izbor iz kolekcije jastuka kao sastavnog dela posteljnog inventara u okviru zbirke tekstilnog pokućstva.

PRVI PRVI NA SKALI Narodni muzej Izlozba Jastuci insert

Jastuci su izrađivani tkačkim i vezilačkim tehnikama od osnovnih sirovina konoplje, lana, vune, koje su prerađivane u okviru domaćinstva, pamuka koji je kupovan u radnjama, kao i raznovrsnih fabričkih materijala. U kolekciji su najbrojniji vuneni jastuci, izrađivani dvema osnovnim tkačkim tehnikama, klečanjem ili balučenjem (šareno tkanje) i čunčanjem (prugasto tkanje) i njihovim varijantama. Vez se, dvema osnovnim vezilačkim tehnikama - vezom brojem i vezom po pismu, primenjivao na različitim materijalima. Vegetabilne ornamentalne kompozicije na tkanim vunenim jastucima izvođene su vezom brojem, raznobojnom vunicom. Vezom po pismu izvođeni su: beli vez, vez u boji i zlatovez.

U drugoj polovini 20. veka, gubi se njihova primarna upotrebna uloga i vezeni jastuci imaju izrazito dekorativnu funkciju u kulturi stanovanja. Funkcija jastuka kao dara potpuno se izgubila. Jastuci su ostali sačuvani u muzejskim fondovima, a zabeleženi podaci svedoče o njihovom poreklu, načinu izrade i nameni.

Postavka je aktuelna do 14. decembra.

GALERIJA PPNS

KATALOG

NARODNI MUZEJ: SAJTFB STRANA 
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar