Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Događaji

08.12.2016

Muzički centar: Koncert dua Đorđević (violončelo)-Milošević (klavir)

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo/hrana-buducnosti-ili-bioterorizam.html http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html

Koncert Dragana Đorđevića (violončelo) i Vladimira Miloševića (klavir) zakazan je u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije u četvrtak 15. decembra od 20 časova.

Program čine dela sledećih autora: Debisi, Šnitke, Rahmanjinov.

BIOGRAFIJE

Dragan Đorđević, u muzičkom svetu poznatiji kao Suzuki, po opisima štampe i ocenama kritičara jedna je od najoriginalnijih umetničkih ličnosti svoje generacije.

Sa šest godina zakoračio je u svet muzike, počevši da uči violinu po Suzuki metodi, u svom rodnom gradu Ćupriji, u Školi za muzičke talente, a dve godine kasnije opredeljuje se za violončelo i dobija prve časove od prof. Relje Ćetkovića. Završio je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Sandre Belić. U toku svog školovanja na Guildhall školi za muziku i dramu u Londonu, u klasi prof. Stefana Popova, svirao je u Londonskom simfonijskom orkestru i bio gostujući solo čelista Royal northern symphony.

2002. godine upoznaje Jang Čang Čoa i nastavlja usavršavanje u njegovoj klasi na Visokoj školi za muziku u Esenu, u Nemačkoj, gde je 2005. dobitnik prestižne Počasne diplome.

Istovremeno, kao veoma mlad muzičar, imenovan je za profesora čela na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Jedan od glavnih prioriteta za Đorđevića bio je usavršavanje kod renomiranih čelista i muzičkih pedagoga poput Miše Majskog, Borisa Pergamenčikova, Dejvida Takenoa, Davida Grigorijana, Nade Kecman, Tobijasa Kjunea, Stanislava Apolina, kao i sa članovima Velindžer, Takač, Melos i Alban Berg kvarteta.

Laureat je međunarodnih takmičenja poput Antonio Janigro, Markneurkirchen, Međunarodno takmičenje Jeunesses Musicales u Beogradu i dobitnik je mnogih drugih specijalnih nagrada.

Kao solista i kamerni muzičar, nastupa po mnogim zemljama: Holandija, Švedska, Rusija, Belgija, Koreja, Rumunija, Austrija, Nemačka, Velika Britanija, Švajcarska, Bugarska, Francuska..., kao i na međunarodnim festivalima: BBC Proms, Festival D’Auvers Sur-Oise, City of London Festival, Ohridsko leto, Beogradske Muzičke Svečanosti (Bemus), Sion Valais Shlomo Mintz Festival, Laureati Katje Popove, Nimus, Zagreb Summer Evenings, Muzički Festival Novi Sad (Numous), Kotor-Art (Crna Gora), Međunarodni čelo fest u Beogradu, gde je jedan od programskih selektora i član Umetničkog veća.

Nastupao je sa Bergische Symfoniker, Beogradskom filharmonijom, Kammer Philarmonie Amade, Simfonijskim orkestrom RTS, Kamerata Serbika, Bamber Chamber Orchestra, Vojvođanskim simfoničarima, Niškim simfonijskim orkestrom, Gudačima Sv. Đorđa, Makedonskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, Simfonijskim orkestrom jugoistočne Evrope, Plevenskom filharmonijom, Kamernim orkestarom Dušan Skovran...

Sarađivao je sa umetnicima kao što su Šlomo Minc, Itamar Golan, Tan Dun, Mihail Šerbahov, Minčo Minčev, Džon Adams, En Šao, Piter Skaltrop, Roman Simović, Lesli Hauard, Nemanja Radulović i mnogi drugi.

Veoma je posvećen i kamernoj muzici i član je gudačkog kvarteta Rubikon, koji je posle niza uspešnih koncertnih turneja, svrstao sebe među vodeće kvartete svoje generacije, a redovno nastupa i sa ansamblom Double sens.

Od 2011. kreće niz izuzetno uspešnih godina. Te godine počastvovan je pozivom maestra Valerija Gergieva, postaje gostujući solo čelista Simfonijskog orkestra Marniskog teatra, dobija nagradu Zagreb koncert menadžment, izvodi resital sa pijanistom Vladimirom Miloševićem u koncertnoj sali Marinski teatra u Sankt Petersburgu, koncert sa kvartetom Rubikon na City of London festivalu, kao i Dvoržakov koncert za čelo sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, na otvaranju Koncertne sezone 2014/2015.

Vanredni je profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a od 2015. i umetnički direktor u Školi za muzičke talente u Ćupriji. Suzuki svira na violončelu, Džejmsa i Henrija Benksa iz 1797. godine.

Vladimir Milošević je najistaknutiji pianista svoje generacije. Završio је osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Leskovcu, u klasi prof. Mile Veljković a zatim nastavio studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je diplomirao i magistrirao u klasi prof. Nevene Popović. Usavršavao se na pijanističkoj akademiji Incontri col Maestro u Imoli (Italija) u klasama Lazara Bermana i Mišela Dalbertoa i u Parizu na Ecole Normale de la Musique.

Proglašen je umetnikom u usponu za 2013. godinu od strane Udruženja koncertnih umetnika Njujorka (New York Concert Artists & Associates). Ovo priznanje mu je omogućilo da nastupi sa Simfonijskim orkestrom NYCA u sali Merkin hall u Njujorku, izvodeći 1. Klavirski koncert u b-mollu P. I. Čajkovskog.

Nastupao je na festivalima širom Evrope i sveta: Pariz, London, Berlin, Prag, Sankt Petersburg, Beč, Tel Aviv, Milano, Lion, Nica, Kazablanka, Marakeš, Porto Alegre, Pelotas...

Kao pobednik konkursa Concerti in Villa u Vićenci debitovao u čuvenoj dvorani Carnegie Weill hall u Njujorku. Koncertirao je i širom Južnoafričke republike: Kejptaun, Johanesburg, Durban, Blumfontein, Port Elizabet, kao i u Australiji; Sidnej, Kanbera i Melburn.

Redovno nastupa i kao kamerni muzičar u duu sa violončelistom Draganom Đorđevićem na festivalima u Sankt Petersburgu, Zagrebu, Ljubljani, Kotoru te raznim solistima kao što su Stefan Milenković, Janoš Balint (flauta), Dejan Gavrić (flauta), David Castro-Balbi (violina), Eric Crambes (violina), Biljana Kitanović (violina). Sa francuskim pijanistima Mišel Dalbertoom i Žan Bernar Pomieom i orkestrom iz Bretanje izveo je Mocartov trostruki klavirski koncert na prestižnim festivalima u Renu i Lilu.

Dobitnik je više prestižnih nagrada na konkursima u Poljskoj, SAD, Australiji, Italiji, Francuskoj. Snimao je za radijske i TV kanale u Japanu, Brazilu, Maroku, Kanadi, Poljskoj, Izraelu itd. Zaposlen na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u zvanju vanrednog profesora. 

CHOPIN - GLAZUNOV ETUDE OP. 25 N. 7 BY DRAGAN DJORDJEVIC & VLADIMIR MILOSEVIC

MUZIČKI CENTAR SAJTFB PROFIL 
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar