Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Događaji

30.11.2016

Muzički centar: GKO Šlezinger - Mocart

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo/hrana-buducnosti-ili-bioterorizam.html http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html

Koncert Gradskog kamernog orkestra Šlezinger zakazan je u sali Prve kragujevačke gimnazije za ponedeljak 5. decembra od 20 časova. Kao solista, nastupiće violinista Darko Kodžas, a dirigent je Vladimir Milić.

Na programu su dela Mocarta, a biće izvedena u okviru koncertne sezone Muzičkog centra. 

Isti koncert biće izveden 7. decembra na Kolarcu u Beogradu.

PROGRAM

Simfonija A dur KV 114

  • Allegro moderato
  • Andante
  • Menuetto
  • Molto allegro

Koncert za violinu i orkestar A dur KV 219

  • Allegro aperto – Adagio – Allegro aperto
  • Adagio
  • RONDEAU - Tempo di Menuetto- Allegro - Tempo di Menuetto

Solista Darko Kodžas, violina

BIOGRAFIJE

Darko Kodžas je započeo karijeru u koncertnoj sezoni 1964/65 sa dva nastupa na podijumu Kolarčeve zadužbine, novembra 1964. sa Beogradskom filharmonijom, dir. Živojin Zdravković (Mendelson) i maja 1965. sa orkestrom FMU, dir. Dušan Skovran (Betoven). U istom periodu, iako je još student prve godine, izabran je za člana kamernog orkestra FMU pod rukovodstvom prof. Dušana Skovrana.

Početkom 1969. dobija prvi angažman u Skoplju kao član Makedonske filharmonije sa kojom više puta nastupa kao solista.

Od 1970. godine je član Orkestra Kraljevske Opere La MONNAIE u Briselu kao drugi koncertmajstor. Članovi tada poznatog belgijskog gudačkog kvarteta Bella Arte ga biraju za umetničkog vođu. Saradnja je nažalost prekinuta zbog služenja vojne obaveze.

Od septembra 1982. je treći solista Orkestra Radio-televizije Luksemburg, a od 1996, kada ovaj ansambl postaje Luksemburška filharmonija, preuzima mesto prvog soliste. U periodu 1992.-2002. je profesor na Konzervatoriumu grada Luksemburga. Pored nastave je i koncertmajstor Orkestra profesora Konzervatoriuma.

Nastupao je u istom periodu kao solista i koncertmajstor Kamernog orkestra poznatog festivala u Echternach-u (Luksemburg) na samom festivalu, kao i na dve turneje u SAD. Učestvuje aktivno u muzičkom životu Luksemburga.

Od 2003. redovno nastupa u Srbiji.

Vladimir Milić je diplomirao i magistrirao dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Ostvario je više stotina koncerata u Austriji, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Italiji, Mađarskoj, Rumuniji i Francuskoj, kao i u svim republikama bivše Jugoslavije.Nastupao je na značajnim domaćim i međunarodnim festivalima (BEMUS, Mokranjčevi dani, Međunarodna tribina kompozitora, Vagnerov festival, Atinski festival...).

Dirigovao je Beogradskom i Zagrebačkom filharmonijom, simfonijskim orkestrima Radio-televizije Srbije, Radio-televizije Zagreb, Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane Stanislav Binički i muzičke škole Mokranjac u Beogradu, Niškim simfonijskim orkestrom, gudačkim orkestrima Dušan Skovran, Šlezinger, Pro clasica i Mokranjac, kao i mnogim drugim orkestrima i horovima. Od 1992. do 2004. godine bio je umetnički rukovodilac i dirigent hora Beogradski madrigalisti.

Veliki broj zvučnih i vizuelnih zapisa snimio je za potrebe radio i televizijskih stanica u zemlji i inostranstvu. Sada deluje kao vanredni profesor za predmet Orkestar na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Godine 2013. izabran je za šefa dirigenta Gradskog kamernog orkestra Šlezinger iz Kragujevca.

MUZIČKI CENTAR SAJTFB PROFIL 
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar