Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement

 
 

Događaji

15.11.2017

Knjaževsko-srpski teatar: Bajka o mrtvoj carevoj kćeri

Prvi Prvi na Skali
http://www.pametnoibezbedno.gov.rs/rs-lat https://tijana.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo/hrana-buducnosti-ili-bioterorizam.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.htmlPredstava "Bajka o mrtvoj carevoj kćeri", autora Nikolaja Koljade, reditelja Boška Dimitrijevića, biće izvedena u Knjaževsko-srpskom teatru u četvrtak 16. novembra od 20 časova.

Koljadin teatar je ogledalo odvažno da odrazi karakterističnu težnju ka stvarnosti koja odbacuje svaku stilizaciju i sve duhovne činioce. On svet čulnih pojava shvata kao svet sa stanovišta prirodnih pojava: nasleđa, sredine, istorijske situacije. Njegov metod eksperimenta dovodi instikte, navike i ponašanja likova poput klasifikacija iz prirodnih nauka.

"Umetnost je deo prirode viđen kroz nečiji temperament". Jedna evolucija ljudske sudbine u veku prevrata i "konačnih odluka". Koljadino utočište u svetu naturalizma, višestruko je žestoko i bolno. Bez klišea on dovodi svoje likove do ivice samoubilačkih tendencija dozvoljavajući da se pretope iz hladne i surove realnosti u šizofreni iskrivljeni svet mrtvozvanika koji postoje samo dati u određenom natprirodnom svetu bola, razočarenja i otpadništva. On taj svet bez ozarenja ljudske dobrote vidi kao tamničenje ružno, prljavo i zlo dovođenje u stanje surove realnosti koja zablista u bajku.

"Kada čitalac uzme u ruku ovu dramu, čija je radnja smeštena u prljavo veterinarsko odeljenje za prekraćivanje muka osakaćenim domaćim mezimcima i nesrećno ružnoj Rimi, mora da se zapita kako će dramski pisac uspeti da se uznese do bajke".

Tužna bajka Rime, Nine, Maksima i Vitalija zida svoju građevinu na antropološkom zlu u čoveku, kolektivnom iskustvu koje iz kovitlaca Oktobra vodi ka ljudskoj težnji ka lepom, dobrom i pametnom kroz ovo bajkovito pozorišno štivo koje nam u jednom dahu predaje svu gorčinu i zagađenost ljudske duše da bi je dovelo kroz tegobne trenutke u stanje kojim se uzdiže do neba i zvezda bez premca.

Marija Soldatović

Lica:

 • Rima - Sanja Matejić
 • Maksim - Nenad Vulević
 • Vitalij - Dušan Stanikić
 • Nina - Ana Todorović Dialo

Milivoje Štulović (scenograf), Snežana Kovačević (kostimograf), Aleksandar Miloradović (inspicijent i sufler), Nikola Manić (svetlo)

Nagrade:

 • Međunarodni festival malih scena DavilaStudioInterFest - nagradu publike je dobila Sanja Matejić za ulogu Rime u predstavi Nikolaja Koljade BAJKA O MRTVOJ CAREVOJ KĆERI.
 • XXI Međunarodni festival malih scena 2010. - nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Sanja Matejić za ulogu Rime u predstavi Nikolaja Koljade BAJKA O MRTVOJ CAREVOJ KĆERI.

Premijera predstave izvedena je na Maloj sceni Teatra 22. aprila 2005. godine.

Redovna cena ulaznice je 400 dinara, a za đake, studente i penzionere - 200 dinara (biletarnica: 332063, pozoristetjv@open.telekom.rs, od 15 do 20 časova).

REPERTOAR KST

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR SAJTFB STRANA, TVITER 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar