Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Akcije

08.08.2017

GTO: Poseta levačkim manastirima

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://www.frka.info/prijava http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html

Gradska turistička organizacija Kragujevac organizuje u subotu 12. avgusta još jednu vodičku turu za sugrađane i druge zaiteresovane goste, a cilj je poseta manastirima u Levačkom kraju – Denkovcu, Raletincu i Sarincu.

Učesnici ture će, kroz priču turističkog vodiča GTO, moći nešto više da saznaju o istorijskim, kulturnim i prirodnim znamenitostima kraja kroz koji se prolazi na putu ka manastirima, o selima i njihovom nastanku, kao i o samim manastirima. Jedan deo priče će biti posvećen i Liparu, za koji je vodička tura već organizovana, u junu ove godine.

Autobus sa učesnicima ture će poći u 11 časova sa trga kod Krsta, a povratak je predviđen oko 16 časova.

Zainteresovani mogu da kupe karte, po ceni od 400 dinara, u Turističkom informativnom centru GTO na platou Robne kuće, čime i rezervišu mesta u autobusu.

Za detaljnije informacije kontakt-telefon je 335-302.

O MANASTIRIMA

Manastir Denkovac

Nalazi se u dolini Dulenske reke, u blizini Velikih Pčelica. Nije poznato vreme utemeljenja, a prema narodnom predanju to je doba kralja Dragutina (kraj XIII i početak XIV veka). Po predanju, ktitorke manastira Raletinac, Sarinac i Denkovac su bile tri sestre, Rala, Dena i Sara, koje su krajem XIV veka izbegle od Turaka i zasnovale ova tri manastira na mestu udaljenom od puteva.

Denkovac je bio utvrđeni manastir. Konačno je uništen i raseljen u XVII veku, a obnova je počela tek 1965. godine. Crkva je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice i građena je u duhu moravske škole.

Manastir Sarinac

Nalazi ser na malom platou iznad Dulenske reke, kod Velikih Pčelica. Prema predanju nastao je krajem XIV veka, ali su od prvobitnih građevina ostali samo nejasni tragovi temelja. Obnova je novijeg datuma i još uvek traje.

Manastir Raletinac

Nalazi se nedaleko od sela Velike Pčelice i teritorijalno pripada Rekovcu. Posvećen je Svetim apostolima Petru i Pavlu. Po predanju, Raletinac je osnovan kao isposnica manastira Denkovac. Danas je samostalan. Crkva je jednobrodna sa zasvedenim svodom, dok je priprata dekorativnija. Unutrašnjost crkve je jednostavno ukrašena.

PRIJAVA ZA UČEŠĆE NA GOSPOJINSKIM SVEČANOSTIMA

GTO KRAGUJEVAC SAJTFB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar