Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Akcije

09.08.2017

Apel Transfuzije, saveti Crvenog krsta, upozorenje Štaba za vanredne situacije

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://www.frka.info/prijava http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html

APEL

Služba za transfuziju krvi poziva Kragujevčane da dobrovoljno daju krv radnim danima od 7 časova i 30 minuta najkasnije do 13 časova i 30 minuta kako bi se nadomestilo smanjenje zaliha koje je nastalo ovih dana. S obzirom na meteorološke prilike, preporučuje se što raniji dolazak u ovu službu.

Stanje nije alarmantno, ali je poželjno da se što pre poboljšaju zalihe A pozitivne i nulte negativne krvne grupe.

Podsećamo, 21. jula je održana velika letnja akcija dobrovoljnog davanja krvi, međutim, prikupljene količine nisu dovoljne za stabilne zalihe u avgustu, kada je, inače, smanjen broj redovnih davalaca krvi.

SAVETI

Pri temperaturama iznad 32°C budite posebno oprezni - krećite se po hladovini, pijte što više vode, izbegavajte napor, zaštitite se od sunca. Što je vlažnost vazduha veća, teže se podnose visoke temperature.

Ako morate da budete napolju na visokim temepraturama, pravite prekide - uđite na neko vreme u rashlađene prostore ili se sklonite sa direktne sunčeve svetlosti i toplote. Čak i boravak u parku će pomoći da se bolje osećate, a blizina vode dodatno pomaže da se smanji uticaj visoke temperature na organizam.

Ukoliko osetite malaksalost ili vrtoglavicu, a posebno ako dođe do dezorijentisanosti i gubitka svesti morate se obratiti lekaru, savet je Crvenog krsta Kragujevca.

UPOZORENJE

Štab za vanredne situacije grada Kragujevca, na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije na ekstremno visoke temperature, preporučuje sugrađanima da se pridržavaju uputstva zdravstvene službe kao i da se tokom dana informišu o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika.

Štab za vanredne situacije preporučuje javno-komunalnim preduzećima da posao organizuju u skladu sa smernicama resornog Ministarstva za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama, što podrazumeva češće pauze, odmor u hladu ili organizuju rad u dve smene, kako bi se obezbedila potpuna zaštita života i zdravlja zaposlenih, ali i kontinuitet u pružanju svih usluga građanima.

S obzirom na to da visoke temeprature povećavaju opasnost od pojave požara, Štab za vanredne situacije posebno skreće pažnju poljoprivrednim domaćinstvima da se pridržavaju propisa kojima se zabranjuje upotreba vatre na otvorenom prostoru, da ne pale travu, strnjiku i grane, jer je to zabranjeno Zakonom o zaštiti od požara i Zakonom o šumama.

Štab apeluje na sugrađane da posle boravka u prirodi uklone sve moguće uzročnike požara, boce pod pritiskom, ložišta vatre i slično.

Štab za vanredne situacije uputio je preporuku zdravstvenim službama da pojačaju aktivnosti i obezbede dovoljan broj ekipa za eventualne interevencije. 

Foto: Zoran Petrović

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar