Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Saveti nutricionista

18.06.2017

Zašto je šećer toliko štetan?

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo/hrana-buducnosti-ili-bioterorizam.html http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html

Uglavnom je poznato da slatkiši napunjeni šećerom značajno podižu glikemiju (šećer u krvi). To uzruje lučenje velike količine insulina, pa nastupa nagli pad glikemije - i odmah zatim želja za novom količinom slatkiša, dakle pokreće se začaran krug... To sve može da uzrokuje gojaznost, ali i dijabetes.

Nažalost, to nije kraj - šećer smanjuje aktivnost imunog sistema. Bela krvna zrnca su čak 40% manje efikasna u ubijanju bakterija, što počinje 30 minuta nakon konzumiranja slatkiša i traje do četiri časa!.
Menja se ponašanje deteta koje može da postane hiperaktivno - nivo adrenalina postaje deset puta viši od normalnog i ostaje visok čak do pet sati nakon konzumiranja slatkiša! Agresivnost, smanjena pažnja, otežano učenje... sve su to posledice, takođe. Treba imati u vidu da nisu svi jednako osetljivi na šećer, ali najveći procenat dece je izuzetno osetljiv. Najosetljivija grupa su predškolarci kojima se mozak intenzivno razvija, što ga čini posebno osetljivim. Deca kojoj je dijagostifikovan poremećaj pažnje su izuzetno osetljiva.

Sav višak šećera se pretvara u masnoće uzrokujući visok nivo triglicerida - koji povećava rizik od nastanka bolesti srca.

Zato probajte zdrave deserte - na primer: vašim klincima biće interesantno da umaču kockice nanizanog voća u rastopljenu čokoladu. Siguran izbor su banane i ananas. Probajte deserte od kesten pirea bogatog dijetnim vlaknima, a opcija su i "musli" barovi koje ćete sami napravit i- od ovsenih pahuljica, jezgrastog voća, suvih kajsija, sa malo čokolade..

Imajte u vidu da kada u istom obroku imate šećer i masnoće ili šećer i proteine pravite miks koji se teže vari, pa se i šećeri sporije oslobađaju. 

SUGAR AND CARDIOVASCULAR DISEASE - A STATEMENT FOR HEALTHCARE PROFESSIONALS FROM THE COMMITTEE ON NUTRITION OF THE COUNCIL ON NUTRITION, PHYSICAL ACTIVITY, AND METABOLISM OF THE AMERICAN HEART ASSOCIATIONIzvor: American Heart Association

ZA POSETIOCE PORTALA PPNS: DO SLEDEĆE OBJAVE, UKOLIKO VAM JE POTREBAN SAVET ZA PRAVILNU I ZDRAVU ISHRANU, IMATE PITANJE, U NEDOUMICI STE - JAVITE SE, ISKORISTITE KONTAKT-FORMU PORTALA PPNS. POSLAĆEMO VAM ODGOVOR U ŠTO KRAĆEM ROKU.

Jovana Srejić FB STRANA  

PRVI PRVI NA SKALI Jovana Srejic   

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar