Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Saveti nutricionista

20.08.2017

Voćna palma

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo/hrana-buducnosti-ili-bioterorizam.html http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html

Mnogi od nas vole voćnu salatu, onako hladnu, sočnu, osvežavajuću...

Ako imate malo slobodnog vremena napravite je vizuelno drugačiju i učiniće vam se da ima još lepši ukus.

Za ove voćne štapiće potrebno vam je sezonsko, ali i južno voće kojeg u prodavnicama ima tokom cele godine.

Voće dobro operite, iseckajte i nanižite na drvene štapiće. Možete da ređati samo jednu vrstu voća, ali i da napravite čitav miks.

Štapiće zabodite u dinju ili lubenicu, dobro ohladite i uživajte.

Suzana Ubavkić-Mihajlović


O SVOJSTVIMA VOĆA

Banana

Dobar izvor minerala kalijuma, magnezijuma i fosfora, a od vitamina sadrži vitamin A, B1 i B2. Zdravstvene prednosti konzumiranja banana uključuju smanjenje rizika od raka i astme, snižavanje krvnog pritiska, poboljšanje zdravlja srca.

Pomorandža

Dobar izvor minerala: kalijuma, fosfora i magnezijuma. Od vitamina sadrži vitamin A, ali i vitamine B1 i B2.

Grožđe

Polifenoli u grožđu smanjuju rizik od srčanih bolesti (sprečavanjem stvaranja krvnih ugrušaka), štite od slobodnih radikala, snižavaju krvni pritisak. Grožđe je takođe odličan izvor mangana i dobar izvor vitamina B6, tiamina–vitamina B1, kalijuma i vitamina C.

Jagode

Jedna šolja jagoda ima 50 kalorija i oko tri grama vlakana. Studije su pokazale da vlakna, posebno ona rastvorljiva, mogu da sniže LDL ili "loš holesterol".

Vlakna pomažu regulisanje varenja, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i rizik od nekih vrsta raka.

Samo jedna šolja jagoda obezbeđuje veliki deo preporučene dnevne doze vitamina C za odrasle.

Jagode su takođe dobri izvori mangana, joda, kalijuma i folata. Za flavonoide iz jagoda je dokazano u studijama da smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, poboljšavaju funkciju krvnih sudova i smanjuju tendenciju za zgrušavanje krvi. Pored toga, studije su pokazale da flavonoidi smiruju inflamatorne procese u telu.

Borovnice

Borovnice su bogate antioksidantima iz grupe antocijana, koji su odgovorni za plavo-ljubičastu boju ovih bobica. Antocijani inhibiraju slobodne radikale i sprečavaju oštećenja ćelija u organizmu. Smatra se da antocijani mogu da imaju ulogu u prevenciji raka, kao i da mogu da štite od nastanka kardiovaskularnih bolesti (uključujući moždani udar) i neurodegenerativnih poremećaja (poput Alchajmerove bolesti). Antocijani u borovnicama mogu da poboljšaju učenje i pamćenje.

Ananas

Jedna šolja svežeg ananasa obezbedjuje 131 procenat dnevnih potreba za vitaminom C, po dva odsto dnevnih potreba za vitaminom A, kalcijumom i gvožđem. Ananas je izvor još nekih značajnih vitamina i minerala: tiamina, riboflavina, vitamina B6, izvor je folata, pantotenske kiseline, magnezijuma, mangana i kalijuma, ali i antioksidanata polifenola (beta-karoten) .

Svež ananas je jedini poznati izvor enzima zvanog bromelin, koji je uspešno korišćen za ublažavanje bolova u zglobovima, lečenje artritisa, smanjivanje upala. Studije sugerišu da inhibira rast tumora i skraćuje vreme oporavka posle hirurgije.

Kivi

Odličan izvor vitamina C, K i E, bakra, vlakana, kalijuma, folata. Kivi štiti DNK molekule, odličan je izvor antioksidanasa, dijetnih vlakana, pomaže u lečenju "zviždanja" u grudima koje se često javlja kod astme.

Agrumi

Agrumi sadrže vitamina C, a dobar su izvor folata i kalijuma.

Vitamin C je moćan antioksidans koji štiti organizam od štetnih slobodnih radikala. Takođe je potreban za sintezu kolagena. Vitamin C u agrumima (pomorandža, limun, grejpfrut, mandarine) poboljšava apsorpciju gvožđa iz hrane.

Citrusi sadrže flavonoide koji mogu da neutrališu slobodne radikale i koji štite srce. Studije su pokazale da flavonoidi mogu da poboljšaju protok krvi kroz koronarne arterije, kao i da smanjuju sposobnost arterija da formiraju krvne ugruške, a sprečavaju i oksidaciju LDL ("lošeg") holesterola, što je početni korak u formiranju arterija plaka.

Kalijum je mineral i elektrolit neophodan za funkciju nerava, kontrakcije srca, funkciju enzima uključenih u metabolizam ugljenih hidrata.

Nutricionista Jovana Srejić 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar