Javni poziv: Zelena planeta 2024.

Javni poziv: Zelena planeta 2024.

I ove godine, na Dan planete Zemlje - 22. aprila, Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije (DSENS) uručiće 27. put priznanje za učinjeno dobro prirodi "Zelena planeta". Društvo ujedno upućuje čestitke svim građanima Srbije uz molbu da u narednim godinama mnogo više pažnje posvetimo zaštiti prirode, kako bismo budućim generacijama ostavili Planetu i dalje pogodnu za život, saopštava DSENS.

Слика
- Već 27 godina na ovaj dan nagrađujemo pojedinca, društvo ili organizaciju koji su se u prethodnim godinama posebno angažovali na očuvanju, zaštiti i unapređenju životne sredine, rečju, za učinjeno dobro prirodi. Dakle, i ove godine Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije upućuje javni poziv za predlaganje kandidata za dodelu velike povelje "Zelena planeta" u 2024. godini, pojedincu, društvu ili ustanovi - za učinjeno dobro prirodi. Priznanje se dodeljuje za višegodišnje uspešno angažovanje na polju očuvanja, zaštite i unapređenja životne sredine, stoji u saopštenju sa potpisom Branislava Marinkova, predsednika DSENSA-a, koje je dobilo udruženje PRVI PRVI NA SKALI.

Pravo učešća na konkursu imaju pravna i fizička lica sa teritorije Republike Srbije, a konkurs je otvoren do 31. marta.

Mesto i vreme dodele biće naknadno objavljeni.

Predloge za laureata sa obrazloženjem i kopijom već dobijenih priznanja slati na mejl zelenaplaneta1@gmail.com ili na adresu: Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije, Visan Jerneja Kopitara BB, 11080 Zemun.

Gostovanje u emisiji "Čekajući vetar"

O ovogodišnjoj dodeli "Zelene planete" Branislav Marinkov je govorio u ekološkom magazinu Radio Beograda 2 "Čekajući vetar" čiji je bio dugogodišnji urednik i voditelj.

TONSKI SNIMAK: ČEKAJUĆI VETAR

Čekajući vetar, 28. 1. 2024.

Dosadašnji dobitnici

Priznanje za učinjeno dobro prirodi "Maslinova grana"

  • 1998: Dragoljub Bata Arsenijević, osnivač emisije „Čekajući vetar“ posthumno
  • 1999: Eko baza Jug "Vlasinski vukovi" – Vlasotince, za angažovanje u očuvanju plovećih ostrva na Vlasinskom jezeru (za 1998)
  • 2000: Zavod za zaštitu prirode Srbije, za izuzetno angažovanje u sanaciji prirode nakon NATO bombardovanja naše zemlje (za 1999)
  • 2001: Ekološka sekcija "Zeleno zvono" OŠ Stevan Mirković iz Male Plane za Katastar zagađivača opštine Prokuplje (za 2000)
  • 2002: Skupština opštine Niš, za prvi usvojeni LEAP u Republici Srbiji (za 2001)
  • 2003: Dušan Rašeta, novinar Radio Beograda 202 za razotkrivanje afere "Balkanske ptice" (za 2002)
  • 2004: Društvo "Vrelo" iz Novog Sada za veliki broj sprovedenih ekoloških akcija u 2003. godini
  • 2005: NVO "Most" Žabljak, za ukupnu aktivnost u 2004. godini, a posebno za akciju spasavanja reke Tare, pod nazivom "Neću baru, hoću Taru"
  • 2006: Gavrilo Azinović, filmski i TV producent za izuzetno angažovanje oko Međunarodnog festivala MEFEST
  • 2007: Specijalni rezervat prirode "Zasavica" za očuvanje i zaštitu prirode i edukaciju mladih (za 2006)
  • 2008: Prof. dr Lidija Amidžić, Direktor Zavoda za zaštitu prirode Republike Srbije za lično angažovanje na zaštiti Nacionalnih parkova Srbije 
  • 2009: Emir Kusturica, filmski reditelj, upravitelj Nacionalnog parka Tara za sprečavanje "zlatiborizacije" Tare (za 2008)
  • 2010: Pokret gorana Srbije za brojne akcije u prethodnoj godini
  • 2011: Predrag Ćurčić, Poslovni sistem Visan, retroaktivno za 1999. godinu kada je "Visan" po njegovom nalogu, besplatno uradio dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju po pozivu, brojnih skloništa u Beogradu i u Srbiji, a u 2010. godini podržao značajan broj akcija i ekoloških manifestacija
Priznanje "Zelena planeta"
  • 2012: dr Oliver Dulić za višegodišnje angažovanje na očuvanju prirode Srbije i u akciji "Očistimo Srbiju"
  • 2013: Istraživačka stanica "Petnica" za izuzetan doprinos u promociji potrebe očuvanja i zaštite životne sredine i radu sa mladima u proteklih 30 godina; Međunarodni festival ekološkog, sportskog i turističkog filma MEFEST za afirmaciju i promociju ekološkog filma
  • 2014: Mihajlo Stanković, stručni saradnik-istraživač u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica – za dugogodišnji naučno istraživački rad, pronalazak i registraciju 48 novih vrsta, od kojih je sedam novih vrsta kod nas i na Balkanu; Pripremna predškolska grupa "Pčelica" iz Šetonja, za višegodišnji uspešan ekološko-pedagoški rad sa najmlađima, budućim zaštitnicima životne sredine
  • 2015: Opština Čajetina, za višegodišnje uspešno sprovođenje projekta "Otpad nije smeće"; u projekat su uključeni: JKP Zlatibor, zaposleni u vrtiću "Radost" Organizacija penzionera, volonteri i NVO "Zlatiborski krug"
  • 2016: Udruženje "Vojvođanska zelena inicijativa" za višegodišnje uspešno angažovanje na podizanju ekološke i građanske svesti i odgovornosti za stanje životne sredine kod nas i u regionu
  • 2017: Božidar Mandić, "Porodica bistrih potoka", za pionirski rad i pokretanje ekološke svesti u Srbiji, na Balkanu, pa i u Evropi pre punih 40 godina; Tetra pak Srbija, za podržavanje programa "Eko škole" kroz projekat "Eko paket" - ozelenjavanje školskih dvorišta
  • 2018: Iz tehničkih razloga nije bilo dodele ni konkursa
  • 2019: AD Planinka Kuršumlija - staratelj nad spomenikom prirode "Đavolja varoš", svojim odnosom prema prirodi i zaštićenim prirodnim dobrima daje primer drugima
  • 2020: Ekolist iz Bačkog Petrovca koji se decenijama zalaže za humanije životno okruženje, za očuvanje i mudro korišćenje prirodnih resursa, za istinski održivi razvoj lokalnih zajednica
  • 2021: prof. dr Slobodan Jovanović, redovni profesor Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji, posthumno se dodeljuje Velika povelja "Zelena planeta" za učinjeno dobro prirodi; celokupna karijera profesora Jovanovića bila je posvećena zaštiti životne sredine, kao i edukaciji novih kadrova u ovoj oblasti.
  • 2022: Odred izviđača "Mlava" iz Petrovca na Mlavi, za višedecenijski rad na edukaciji mladih u očuvanju, zaštiti i unapređenju životne sredine kao i za mnogobrojne ekološke akcije sprovedene u proteklim godinama.
  • 2023: Ivan Bjelić iz Požege, za izuzetan doprinos razvoju svesti o neophodnosti zaštite i očuvanja životne sredine u svojoj lokalnoj zajednici
Слика

O Društvu stručnjaka ekoloških nauka Srbije 

Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije formirano je i registrovano 2008. godine, sa zadatkom da okuplja eksperte iz raznih naučnih oblasti, koji u svojim aktivnostima daju prioritet zaštiti životne sredine, ali i individualnoj zaštiti.

Osnovni cilj Društva je da putem seminara, naučnih i stručnih radova, domaćih i međunarodnih projekata, kao i javno izgovorene kritičke reči, utiče na promenu odnosa prema prirodi. U svojim aktivnostima Društvo se zalaže za unapređenje i zaštitu životne sredine, edukaciju građana, posebno dece i mladih.

Društvo organizuje aktivnosti na rehabilitaciji ugroženih područja, kao i javno zalaganje za promenu navika u pogledu korišćenja i čuvanja prirodnih resursa, kao i odnosa prema otpadnim materijalima.

Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije želi da bude aktivni činilac i da zajedno sa već postojećim oragnizacijama u oblasti ekologije pruži doprinos u smislu održivog tehnološkog razvoja Srbije i širenju ekološke kulture.

Zapravo, Društvo se priključuje brojnim nevladinim organizacijama, ne samo u Srbiji, koje se nezavisno od institucija vlasti bore za bolji i kvalitetniji život svakog čoveka, ali i svih živih bića na planeti.

Društvo jednom godišnje, na Dan planete Zemlje, dodeljuje povelju "Zelena planeta", za učinjeno dobro prirodi, pojedincu, društvu ili organizaciji, za višegodišnji uspešan rad. Pojedinačni ili kolektivni član Društva može biti svako ko prihvata ciljeve i Statut Društva.

DRUŠTVO STRUČNJAKA EKOLOŠKIH NAUKA SAJT, FB STRANA, TVITER 


IZ ARHIVE  
OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033 SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO) - EKSKLUZIVNO NA PPNS "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE  
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033 SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)  ’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html