Povodom otvaranja foto-izložbe ’1999’

Povodom otvaranja foto-izložbe ’1999’

24. mart 1999: Prvi dan agresije NATO na SR Jugoslaviju. U 19 časova i 55 minuta bombardovano je područje Kosova i Metohije.

Već oko 20:35 pogođena je kasarna "Milan Blagojević" u Kragujevcu. Gađana je akumulatorska stanica i radionica za opravku radara. Oštećen je Muzej "21. oktobar", Istorijski arhiv Šumadije takođe.

Kragujevac je najviše stradao 9. i 12. aprila kada su pogođeni Zavodi "Crvena zastava". Razoreni su pogoni Fabrike automobila, Energetike, deo Zastava kamiona, Kovačnice, Lakirnice, zgrada ERC-a i Alatnica.

Mete na teritoriji našeg grada i šire okoline, ciljane i kolateralne, bile su: pruga Kragujevac-Kraljevo; objekti u blizini Železničke stanice; kasarna u Divostinu; kasarna "Radomir Putnik" dva puta; ulica Mikuša Gajevića; kasarna "Milan Blagojević"; Bumbarevo Brdo; selo Drenjak, zaseok Gluvać; Donja Sabanta, zaseok Srednja Mala; pošta u naselju Aerodrom; most na Uglješnici; Tehničko-remontni zavod; antenski stub Radio Kragujevca.

Pod vazdušnom opasnošću građani Kragujevca su bili ukupno 40 dana, šest časova i 33 minuta.

9. jun 1999: 78. dan agresije. Nakon tri bombradovanja tokom dana, u 23:45 potpisan je vojno-tehnički sporazum u Kumanovu.

10. jun 1999: 79. dan agresije. Iako je navodno primirje, oko 13:15 raketirano je selo Kololeč u opštini Kosovska Kamenica. Savet bezbednosti UN usvaja Rezoluciju 12-44. Zvanična obustava bombardovanja saopštena je pošto je započeto povlačenje jugoslovenskih snaga sa Kosova i Metohije.

Šta se događalo između prvog i 79. dana bombardovanja na teritoriji Kragujevca i bliže okoline? Danas ne bismo imali odgovor na to pitanje da nije bilo profesionalaca koji su obavljali svoj posao svakodnevno se izlažući riziku da se sa nekog terena ne vrate. Među tim hrabrim ljudima koji su stvarali foto-svedočanstva bili su Zoran Petrović i Nebojša Radosavljević Raus.

Ovaj tandem vrsnih fotografa nalazi se u petogodišnjem poduhvatu kojim predočava javnosti život ljudi, istinu i tajne iz ’99. Poduhvat je započet tribinom 2019. "Zaborav je novi zločin" održanom u krcatoj Narodnoj biblioteci, kada je obeleženo 20 godina od agresije, prekinut je koronom, ali je nastavljen objavom fotomonografije "1999" u izdanju UK "Koraci", a kulminira večerašnjom istoimenom izložbom. Želimo da verujemo da će biti zaokružen aktiviranjem sajta koji je, za sada, odbijen kao predlog na jednom konkursu.

BIOGRAFIJE AUTORA

Široka je paleta motiva autora - od profesionalizma do patriotizma. Umesto prenošenja reči autora, koje su izostale na otvaranju, o najupečatljivijim motivima koji su ih vodili da stvaraju ’99, a koji ih nisu napustili ni 20, 25 godina kasnije kada su zajedno javnosti podarili knjigu i izložbu - preporučujemo dobijanje odgovora posmatranjem radova izloženih u Narodnom muzeju.

Izložbu prati katalog, kao foto-sažetak. Šire ostvarenje Zorana i Rausa je izloženo u Narodnom muzeju Šumadije do kraja aprila. Znatno veći broj foto-radova je na 250 strana fotomonografije koja može da pronađe u UK „Koraci“. Ostatak fotografskog i umetničkog blaga je u arhivi Zorana i Rausa. Upravo ta riznica je najveći motiv da u budućim danima osvane pomenuti sajt, ali i da se u međuvremenu obezbedi prostor za stalnu postavku jer jedino tako ispoštovaće se misao iz knjige – „Zaborav je novi zločin“.

D. M. M. - PPNS

Foto: Naslovna kataloga izložbe "1999"


ARHIVA PPNS 

U KRAGUJEVCU SADRŽAJ TEŠKIH METALA U ZEMLJIŠTU VIŠI OD DOZVOLJENOG I POSLE 20 GODINA OD BOMBARDOVANJA NATO

U Kragujevcu sadržaj teških metala u zemljištu viši od dozvoljenog i posle 20 godina od bombardovanja NATO
PRAVCI KRETANJA POLIHROLOVANIH BIFENILA U VODAMA NAKON NATO BOMBARDOVANJA - DOKTORSKA DISERTACIJA MILJANE STOJANOVIĆ-MILOSAVLJEVIĆ

Pravci kretanja polihrolovanih bifenila u vodama nakon NATO bombardovanja - doktorska disertacija Miljane Stojanović-Milosavljević

Ukazivanje stručnjaka na posledice NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine (Fotomonografija ’1999’)
GALERIJA PPNS MILOSRDNI ANĐEO 1999


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html