Mini basket - pravila igre (1966)

Mini basket - pravila igre (1966)

Na našim prostorima se 1966. godine prvi put spominje termin Mala košarka ili dečija košarka kao potpuno organizovana igra, zahvaljujući sportskom društvu Crvena zvezda iz Beograda. Košarkaški klub ovog sportskog društva na Kalemegdanu izgradio je iste godine, prvo igralište za malu košarku. Pravila igre priredio je Mirko Kresojević u izdanju KK Crvena zvezda.

Mala košarka je tada bila namenjena deci od 8 do 13 godina. Pravilima je određena maksimalna veličina igrališta za ovu igru i to 18/12m i minimalna 16/11m. Koševi su se postavljali na visini od 2,60m. Linije za izvođenje slobodnih bacanja bile su na 3m ispred table. Obim lopte bio je 70-73 cm, težina 450-500g. Prečnik središnjeg kruga je 150cm.

Oficijalna igra male košarke pri takmičenju trajala je dva puta po šesnaest minuta, s tim što se vreme deli na dva dela od po osam minuta, sa odmorom od dva minuta. Poluvremenski odmor je deset minuta.

Ekipu je sačinjavalo deset igrača, od kojih se u igri nalazi pet. Za vreme jedne utakmice svaki igrač morao je da igra najmanje šest minuta. Izmena igrača vršila se za vreme "mrtve lopte". Osim napravljenog igrališta i ponuđenih pravila igre, mala košarka nije imala zapaženijih rezultata. 



FIBA 2005

Izvori: Antikvarne knjige, RKSIS


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html